50-åring hade vapen och 90-årings medicin

Färjestaden Artikeln publicerades
Ett av de hagelvapen som hittades hemma hos 50-åringen. Bild från polisens förundersökning.
Ett av de hagelvapen som hittades hemma hos 50-åringen. Bild från polisens förundersökning.

Flera vapen och en 90-årings narkotikaklassade medicin hittades hemma hos 50-åringen. Nu åtalas han, men skyller själv på slarv.

När mannen greps i Färjestaden i december beslutades om husrannsakan. I hans hem hittades två avsågade hagelgevär, flera vapendelar, ammunition och en mängd narkotikaklassade läkemedel.

Mannen har bland annat varit anställd vid flera vårdinrättningar på olika ställen i länet. Han skyller själv det som hittades vid husrannsakan på slarv och okunskap. Till exempel fick han för många år sedan uppgiften att destruera de två hagelvapnen, men sågade inte sönder dem på rätt sätt vilket gjorde att de fortfarande är fullt fungerande. Han säger att han har förstått det nu, men att han inte hade tillräcklig kunskap om vapen när det hände. De förstörda vapnen skulle dessutom ha lämnats till polisen, men polishuset hade stängt för dagen när han kom dit och sedan säger han att han glömde bort det. Därför hittade polisen vapnen liggande hemma hos honom nu, nästan tjugo år senare.

Polisen hittade narkotikaklassad medicin som han säger att han har glömt lämna till apoteket efter att ha fått dem från patienter och burkar med använda kanyler som han skulle ha slängt, men glömt bort.

I förhör har mannen fått frågor om ifall han inte har sett alla de här sakerna, som bland annat låg på hans vind, i hans källare och i hans garage genom åren och blivit påmind om dem. 50-åringen menar att han inte har tänkt på dem, inte ens när de har följt med när han har flyttat.

Han förnekar grov stöld, grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. När det gäller de avsågade hagelgevären, som i åtalet rubriceras som grovt vapenbrott, medger han omständigheterna men menar att det har saknats brottsligt uppsåt. Det enda brott han erkänner är narkotikabrott eftersom han har haft mediciner som är narkotikaklassade och förskrivna till andra personer.

De drogtester som har tagits på mannen har visat att han inte hade spår av narkotika i systemet när han greps.