Annons

Wollin valde att våga fråga

Malin Wollin gör debut som programledare, i valprogrammet Våga fråga. Hon har intervjuat politiker från de åtta riksdagspartierna - på sitt eget sätt.
– Jag är journalist men jag tror att jag har glömt hur man håller sig neutral.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2014
?Jag kan absolut tänka mig fler programledaruppdrag, men jag är väldigt nöjd med att sitta hemma och skriva?, säger Malin Wollin som är aktuell i juni med både webb-tv-programmet Våga fråga och sin nya bok En mamma blir till.
?Jag kan absolut tänka mig fler programledaruppdrag, men jag är väldigt nöjd med att sitta hemma och skriva?, säger Malin Wollin som är aktuell i juni med både webb-tv-programmet Våga fråga och sin nya bok En mamma blir till.Foto: Linn Alriksson

Det är den populära sajten Familjeliv.se som i juni ska sända valprogrammet Våga fråga med Malin Wollin som programledare. I programserien har de låtit den frispråkiga journalisten, krönikören, författaren och bloggaren från Kalmar intervjua åtta politiker på eget vis.

– Jag har fått friheten att jobba mycket efter eget huvud. Det har inte varit en redaktion som suttit och gjort research tillsammans med mig, jag har åkt till Stockholm och skrivit programkort medan jag har sminkat mig på toaletten. Jag har fått falla tillbaka på min charm en del, säger Malin Wollin.

Annons

Var det självklart att säga ja till det här?

– Jag svarade ja direkt, men sedan började jag fundera på vad jag hade gett mig in på. Jag är utbildad journalist men har ägnat mig åt personligt skrivande i så många år. Fast uppdraget var att jag ska vara mig själv, med allt vad det innebär. Det är inte Agenda eller Aktuellt det handlar om, det är mitt valprogram.

Serien består av åtta avsnitt, ett per politiker. Det börjar med att Malin träffar politikern i entrén där programmen spelats in, sedan tar de hissen upp i huset och redan där startar utfrågningen.

– Jag har utgått mycket från mig själv när jag ställt frågorna, det handlar om allt från föräldraförsäkring och skola till när underlivet spricker. Jag har rört mig kring det jag inte håller med om i deras politik, och jag är neutral i det hänseendet att jag faktiskt inte röstar på något av riksdagspartierna.

Hur har politikerna reagerat på dina frågor?

– Det var tydligt att de ställer sig i försvarsposition från början. De är ju vana vid journalisters kritiska frågor. Jag känner mig säker på att de har uppskattat intervjuerna.

Vad har du lärt dig av det här?

– Jag har insett hur hårt politikernas pressekreterare jobbar, det känns faktiskt som att de jobbar hårdare än politikerna. Det borde vara därför det heter pressekreterare, för den hårda pressen de är under.

Vad var roligast?

– Det är ingen hemlighet att jag är lite småkär i Gustav Fridolin från miljöpartiet, så det var roligt att intervjua honom.

Annons

Och vad var svårast?

– Jag är väldigt nöjd med alla intervjuerna utom den med Sverigedemokraternas Julia Kronlid. Det programmet kommer att vara plumpen i protokollet. Jag klarade faktiskt inte av det riktigt, är ju helt emot deras syn på invandring. Det är så svårt att hantera Sverigedemokraterna, hur man än gör känns det fel. Låter man dem inte komma till tals blir det fel, låter man dem komma till tals blir det fel, för då låter man dem föra ut sitt budskap. Och hur man än gör verkar de inte ta någon skada, de får ändå röster. Jag vet att vi lever i en demokrati och att de röstats fram på demokratiskt vis men vad är det med folk som röstar på dem? Någon gång måste vi sätta ner foten.

Kim Ustamujic Johansen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons