Annons

Vittnade i Kalmar tingsrätt – misstänks för mened

Två personer som nyligen vittnade i ett fall i Kalmar tingsrätt utreds för mened. Enligt åklagaren finns det klar misstanke om att de har ljugit under ed.
Kalmar län • Publicerad 20 mars 2018
Foto: Mats Holmertz

I rättsfallet utreddes bland annat ett olaga hot och flera personer vittnade. Ett par av vittnena berättade en historia som inte verkade gå ihop. Redan i domen i fallet framgår att vittnena påmints om innebörden av vittneseden under rättegången.

En polisanmälan om mened har upprättats och den misstänkta lögnen ska ha haft syftet att vara till fördel för den åtalade i fallet. Åklagaren i fallet har konstaterat att det måste finnas en klar misstanke om mened, vilket gör att fallet lämnas till en annan åklagare som ett initiativärende. Det är nu Thomas Hagman som har fått ärendet på sitt bord och han har gått igenom handlingarna i ärendet.

Annons

– Det är en klok gång att en annan åklagare får titta på det eftersom man lätt kör fast i fall som man har levt länge med. I det här fallet stödjer jag uppfattningen om att det finns skälig misstanke om mened, säger Thomas Hagman.

Däremot framhåller han att ärendet är i ett tidigt skede och att vittnena inte är delgivna misstanke ännu. Handlingarna i fallet ska lämnas till polis för vidare utredning.

Mened kan ge fängelse i högst fyra år. Bedöms det som ringa kan det ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Är det grovt kan det ge mellan två och åtta år i fängelse.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons