Allt om Margaretaloppet i kväll

Kalmar Artikeln publicerades

Dags för Drottning Margareta-loppet i Kalmar – för 23:e året i rad. Kollegerna Karin Kolmevik, Marie-Louise Henriksson, Maria Schade, Åseli Förhman och Viktoria Nilsson ser tävlingen som en chans att få umgås och träna utan krav på prestation.

Arbetskollegorna jobbar egentligen på olika poster och platser inom KSRR. Men på onsdagskvällen träffas de för att springa Drottning Margareta-loppet i Kalmar.

Karin Kolmevik, Marie-Louise Henriksson, Maria Schade, Åseli Förhman och Viktoria Nilsson ser fram emot Drottning Margareta-loppet på onsdagskvällen.
Foto: Emelie Forsberg
Karin Kolmevik, Marie-Louise Henriksson, Maria Schade, Åseli Förhman och Viktoria Nilsson ser fram emot Drottning Margareta-loppet på onsdagskvällen.

– Det ska bli jättekul, vi är inte så många tjejer på jobbet och dessutom arbetar några av oss i Kalmar och några i Nybro. Så det är en av de roligaste sakerna med loppet, att folk som vanligtvis inte brukar umgås på arbetstid får en möjlighet att göra det, säger Maria Schade.

Gruppen har försökt att träna tillsammans under våren, och loppet har gjort att de alla haft ett gemensamt mål med sin träning. Något som gjort att de verkligen försökt komma ut och röra på sig.

– Jag hade fruktansvärd kondition innan den här våren. Men sedan började jag på gym och då kläcktes idén om att springa Drottning Margareta-loppet. Det har fungerat som en morot åt mig, säger Viktoria Nilsson.

Hon fortsätter att berätta om hur skönt det känns att ha kunnat träna inför loppet. Hon har ofta sprungit rundor om fem kilometer under träning, vilket är den sträcka som Drottning Margareta-loppet är.

– Nu är jag helt säker på att jag kommer att ta mig runt utan problem, säger Viktoria Nilsson.

LÄS MER:

TV: Så såg det ut på Margaretaloppet förra året

Alla de övriga tjejerna tränar också på fritiden. De flesta tränar två till tre gånger i veckan, men det är ofta svårt att pussla ihop träningen med familjelivet. Många gånger kombinerar de träningen med att göra andra saker samtidigt, som att motionera hunden. Men de hävdar att de bara är glada motionärer, vilket är en av anledningarna till varför de sökt sig till just det här loppet.

– Det är en väldigt skön stämning både innan, under och efter loppet. Folk frågar inte om hur lång tid det tog att springa, utan de frågar om jag tycker att det gått bra. Vilket är bra då målet kan vara så olika för alla, säger Maria Schade.

Tjejerna stämmer in och berättar att de kommer att genomföra loppet isär, just för att alla ska kunna gå, jogga eller springa i sitt eget tempo.

– Vi får vänta på varandra vid mållinjen. Då kan man avsluta med att berätta för de andra hur det gick över en fika på Fredriksskans, säger Karin Kolmevik.

Fakta

Mer än 2 000 anmälda

Historia: Årets lopp är det 23:e i ordningen sedan starten 1995 och arrangeras av Kalmar SK Friidrott. Sedan starten har mer än 90 000 tjejer deltagit i loppet som både bjuder samvaro och löpning.

Anmälningsläget: Vid lunchtid på tisdagen var 2 042 löpare anmälda. Arrangörerna tror på cirka 2 100 till start.

Start: 19.00 går startskottet, uppvärmningen startar klockan 18.30.

Banan: Fem kilometer på cykelvägar runt fjärdarna kring Fredriksskans, där start och målgång sker inne på arenan.

Trafikstörningar: Fredriksskansgatan är avstängd för trafik under loppet, liksom norra halvan av Södra kanalgatan, i övrigt används cykelvägar och mindre gator. Arrangörerna ber publik undvika bil till loppet, men pekar ut Kvarnholmen och Staggs skolgård som lämpliga parkeringsplatser.

Missa inte: Det bjuds musik utmed banan. Inne på arenan spelar The Eminent East Coast Dixie Stompers och vid Hotell Svanen står Kalmar dragspelsklubb för musiken.

Övrigt: Tidigare på onsdagen arrangerar KSK även Prinsessanloppet, ett lopp på 1,3 kilometer på och kring Fredriksskans för flickor födda 2005 eller senare. Där är det uppvärmning 16.45 och start klockan 17.00.

Visa mer...