Annons

Världsledarna närmade sig varandra på G20

En möjlig nystart för handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Enighet om nedrustningssamtal mellan Ryssland och USA. Och viktiga samtal om klimatkrisen, säkerhetspolitik och bilaterala tvister.
G20-mötet i Osaka är avslutat.
Japan • Publicerad 29 juni 2019
USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i mitten och längst fram vid gruppfotot av världsledare från G20-toppmötet i Osaka i Japan.
USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i mitten och längst fram vid gruppfotot av världsledare från G20-toppmötet i Osaka i Japan.Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Inget genombrott, men alla är överens om behovet av reformer i världshandeln, sammanfattar Rysslands president Vladimir Putin enligt nyhetsbyråer.

19 av de 20 deltagarna, alla utom USA, bekräftade sina åtaganden i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015. Men USA har gått med på att jobba för att lösa klimatkrisen, enligt Putin.

Annons

Den ryske presidentens möte med sin amerikanske kollega Donald Trump var ett av G20-träffens mest omskrivna. Där ska Trump ha bett Ryssland att "inte lägga sig i" amerikanska val och han ska även ha tagit upp fallet med de ukrainska sjömän som frihetsberövades av Ryssland i Azovska sjön i höstas.

Både Trump och Putin beskriver mötet som mycket bra och USA:s president betonade sin "mycket, mycket goda relation" med kollegan. De två ska även ha kommit överens om att inleda samtal om kärnvapennedrustning – nästan fem månader efter att USA lämnade INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning som slöts med Moskva under kalla kriget 1987. USA har hävdat att Ryssland brutit mot avtalet i många år.

Tullar på paus

En annat upptrissad träff var den mellan Trump och Kinas president Xi Jinping. De beslutade att återuppta samtalen för att lösa den upptrissade handelskonflikten mellan de båda jättarna. Trump har satt hotet om utökade tullar på paus i utbyte mot ett löfte om utökade kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter.

Vidare får amerikanska bolag nu sälja produkter till teknikjätten Huawei, uppgav Trump. Det innebär att det förbud som infördes i maj, och som slagit hårt mot Huawei som bland annat vill köpa amerikansk teknik, slopas, skriver

– Amerikanska företag kan sälja utrustning till Huawei. . . det finns inget stort, nationellt säkerhetsproblem, sade Trump vid en presskonferens efter mötet.

Tufft om Skripal

Ett stort antal sidomöten var inplanerade under tvådagarskonferensen i Japan. Trump mötte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan där en stötesten i form av Ankaras köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 diskuterades – utan något direkt avgörande.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade uppgörelsen om ett nytt handelsavtal mellan EU och de sydamerikanska Mercosurländerna – och välkomnade Brasiliens president Jair Bolsonaros klimatåtagande.

Och Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May satte sig ner med Vladimir Putin och diskuterade förgiftningen av den före detta ryska spionen Sergej Skripal på brittisk mark i fjol. May har en "tuff inställning" i frågan, sade Putin efteråt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons