Annons

Världen skakad av branden i Notre-Dame

När mörkret föll över Paris kämpade 400 brandmän fortfarande mot den katastrofala branden i Notre-Dame.
Vid 03-tiden meddelade brandkåren att branden var under kontroll.
Flera brandmän sprang in i katedralen för att försöka rädda så många som möjligt av de värdefulla föremålen där inne.
Nyheten om att medeltidskatedralen Notre-Dame i centrala Paris står i full brand försätter världen i sorg.
Frankrike (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 16 april 2019
Nyheten om branden i Notre-Dame har skakat världen.
Nyheten om branden i Notre-Dame har skakat världen.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Frankrike

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomberna. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se på branden.

Annons

Flera bad tillsammans medan brandmännen kämpade mot lågorna.

Lågorna spred sig snabbt över taket på måndagen, och träbjälkar från 1100-talet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

På tisdagsmorgonen täcks tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" (hjärtat i aska).

Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet. Trots att den gotiska spiran kollapsat i lågorna verkar det som att framsidans två torn klarat sig.

– Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, säger paris brandkårschef Jean-Claude Gallet.

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns i byggnaden. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Gregoire till tv-kanalen BFM.

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen men uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas", och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej.

Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet.

Annons

Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen.

Pengarna ska betalas ut från familjens investeringsbolag Artemis.

Vatikanens talesperson Alessandro Gisott säger att nyheten om branden spridit chock i påvens närhet.

"Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation", säger han i ett uttalande.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att han följer branden med förskräckelse och förtvivlan.

"Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd", skriver han i en kommentar till TT.

USA:s president Donald Trump reagerade snabbt på Twitter: "Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris".

Trump skriver vidare att det kanske hade fungerat att vattenbomba katedralen och att det är viktigt att agera fort.

"Med Frankrikes folk"

Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli skriver att katedralen är en "symbol för Frankrike och för vår europeiska kultur".

"De fruktansvärda bilderna av den brinnande Notre-Dame är smärtsamma", uttalar sig Merkels talesperson Steffen Seibert.

Annons

"Våra tankar går till våra franska vänner".

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker sin medkänsla med Frankrike. "Mina tankar är med Frankrikes folk i kväll och med räddningstjänsten som bekämpar den fruktansvärda branden", skriver hon.

Förkrossande att se

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk förklarar att katedralen tillhör hela Europa. "Vi är alla med Paris i dag", skriver han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker att det är förkrossande att se branden. "Notre-Dame är verkligen ett globalt landmärke. Våra tankar är med Frankrikes folk och särskilt med de heroiska brandmännen i Paris", skriver hon.

Även Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) reagerar på Twitter: "Det känns som om det är slutet på allting. Europa gråter", skriver han.

Uttrycker sorg

Norges statsminister Erna Solberg är förtvivlad över nyheten i vad hon kallar sin favoritstad. "Hoppas att så mycket som möjligt kan räddas", skriver hon.

Londons borgmästare Sadiq Khan uttrycker också sin sorg på Twitter: "Förkrossande bilder på Notre-Dame-katedralen i lågor. London står vid sidan av Paris i sorgen i dag".

FN-organet Unescos chef Audrey Azoulay skriver att organisationen noga följer situationen och står vid Frankrikes sida för att skydda och återställa det ovärderliga kulturarvet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons