Annons

Vart tredje länsmuseum drar ner på personalen

Kultur • Publicerad 11 september 2019
Bosmålartorpet på Kulturen i Lund, som är ett av de länsmuseer som hotas av personalneddragningar. Pressbild.
Bosmålartorpet på Kulturen i Lund, som är ett av de länsmuseer som hotas av personalneddragningar. Pressbild.Foto: Viveca Ohlsson

Mer än vart tredje länsmuseum tvingas minska antalet anställda nästa år. Bland dem finns Kulturen i Lund och Länsmuseet i Gävleborg.

Det beskedet lämnar Länsmuseernas samarbetsråd till regeringen som "ett sista nödrop" innan budgetförhandlingarna avslutas. Enligt rådets ordförande Jonas Hellberg (S) står länsmuseerna inför "ett mycket allvarligt läge" utan höjda statliga anslag.

Annons

"Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av historiska föremål och byggnader att inte få den vård och det skydd som krävs. Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer", säger Jonas Hellberg (S), i ett pressmeddelande.

Mellan 2003 och 2017 har länsmuseerna tvingats säga upp var tionde anställd enligt Myndigheten för kulturanalys. Enligt Länsmuseernas samarbetsråd uppger fler länsmuseer att de inte längre tillsätter vikarier vid tjänstledigheter eller nyanställer vid pensionsavgångar. Inga Göransson (C), samarbetsrådets vice ordförande, beskriver läget som "mycket oroande".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons