Annons

Valresultatet sluträknat – inga större förändringar

Det har tagit lite längre tid än beräknat, men nu är kontrollräkningen av riksdagsvalet klar. Resultatet innebär inga större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.
STOCKHOLM • Publicerad 16 september 2018

Däremot är inte mandatfördelningen officiellt helt spikad ännu. Det blir den efter att Valmyndigheten har träffats och från sitt håll bekräftat den kontrollräkning som länsstyrelserna ute i landet nu avslutat.

När den preliminära rösträkningen var klar hade de rödgröna partierna tillsammans 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Annons

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, sade Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till TT i fredags.

Det som sker härnäst är att riksdagen öppnar den 25 september. Redan den 24 september ska ledamöterna välja talman och vice talmän.

Senast två veckor efter det att den nyvalda riksdagen samlats ska det, om Stefan Löfven sitter kvar, ske en statsministeromröstning. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister. Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons