Nöje & Kultur

Väder och konkurrens avgör för Musik i Glasriket

Nöje & Kultur Artikeln publicerades

Ingen sommar utan Musik i Glasriket. På lördag drar musikfesten igång med Christer Sjögren och Glas-riket Big Band i Pukeberg

Sommaren 2004 har varit de inställda arrangemangens sommar. Det verkar vara svårt att få publiken att räcka till. Musik i Glasriket har hyfsad förhandsförsäljning, men visst står vackert väder högt på önskelistan.
- Förhandsförsäljningen går inte sämre än förut om åren om man tittar rakt över, säger Camilla Rosberg, projektkoordinator för Musik i Glasriket.
- Några konserter är nästan slutsålda men det finns biljetter kvar till det mesta. Och visst behöver det rassla till lite. De konserter som är utomhus har inte sålt så bra som de borde. Det känns som om folk avvaktar och ser hur vädret blir, säger hon.

Hård konkurrens
Men det är kanske inte bara vädret som är boven i dramat. Konkurrensen är stenhård. Sommartid kan man gå på konsert varje dag i veckan.
- Konkurrensen är väldigt stor. Jag tror att det börjar bli lite mättat. Det märker man ju själv privat, man hinner inte gå på allt och man har inte råd att gå på allt. Det är inte billigt att gå på konsert nu. Vi riktar oss till en lite mognare publik och så är det här lite speciellt i och med att vi har hantverket och glaset också, säger Camilla Rosberg.
Musik i Glasriket har själva medvetet dragit ned på antalet konserter under festivalveckan.
- Vi har nästan konkurrerat ut oss själva med konserter som har krockat, förklarar Camilla Rosberg.
Med artister som till exempel Ola Magnell, Christer Sjögren, Danne Stråhed, CajsaStina Åkerström, Östen med Resten, Lifvens och The Real Group är det främst en äldre målgrupp man riktar sig till. Men i år finns det ett märkbart undantag på programmet.

Tävling med Marit Bergman
Den 28 juli spelar popprinsessan Marit Bergman akustiskt i Alsterbro, samtidigt som hon är domare i en talangjakt för lokala band. Men det är inte någon planlagd satsning på yngre publik från Musik i Glasrikets sida.
- Alsterbro ville göra någonting för lite yngre själva. De flesta andra som är engagerade i föreningarna är i övre medelåldern och det är de som bestämmer vad vi ska boka för band. Då blir det naturligt artister som tilltalar äldre, men vi ska inte konkurrera om Hultsfredspubliken.
LOTTA NYBERG
lotta.nyberg@barometern.se