Annons

V ställer krav för att släppa fram Löfven

Vänsterpartiet är inte berett att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister – ännu.
– Det finns orimligheter som vi först måste hantera, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Publicerad 14 januari 2019
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anländer till riksdagen för ett möte med partiets riksdagsgrupp.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anländer till riksdagen för ett möte med partiets riksdagsgrupp.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik

Det hänger nu på Vänsterpartiet om Stefan Löfven kan bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av C och L på onsdag den 16 januari.

Annons

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett.

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

– Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

I helgen sade både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet slutligt ja till den 73-punktsöverenskommelse de tecknat med S, för att stödja en S-MP-regering.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

Om V aktivt röstar nej i omröstningen på onsdag faller Stefan Löfvens planer på att bli statsminister den här rundan och överenskommelsen med C, L och MP också.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons