Annons

Uppsalaman döms för sexuella övergrepp

En man i 25-årsåldern döms för nio fall av sexuellt ofredande och två fall av sexuella övergrepp.
Mannen har i flera fall maskerat sig med munskydd när han antastat för honom okända kvinnor i centrala Uppsala.
Brott • Publicerad 26 april 2019
En man döms för nio fall av sexuellt ofredande och två fall av sexuella övergrepp. Arkivbild.
En man döms för nio fall av sexuellt ofredande och två fall av sexuella övergrepp. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brotten begicks i Uppsala under januari och februari och väckte stor uppmärksamhet i medierna, bland annat eftersom flera av de utsatta kvinnorna vittnade om att mannen bar ett munskydd när han tafsade på dem.

I domen skriver Uppsala tingsrätt att det är bevisat att mannen vid elva olika tillfällen har antastat kvinnor genom att utan förvarning närma sig dem bakifrån, tafsa på dem och därefter hastigt lämna platsen. I åtminstone nio av fallen var han maskerad med ett munskydd.

Annons

På en klänning som en av kvinnorna hade på sig har man hittat mannens dna, ett faktum som han inte har kunnat förklara. Även annan teknisk bevisning, i form av gps-angivelser och uppgifter från mannens telefon, binder honom till brotten.

Mannen döms till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst. I domen konstateras att frivården har föreslaget att mannen ska genomgå en utbildning kallad relations- och samlevnadsprogrammet, något som han har gått med på. Han ska också betala skadestånd till kvinnorna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons