Annons

Uppgift: Aktivist pressad att förneka tortyr

Saudiarabien • Publicerad 13 augusti 2019
Den saudiarabiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul. Arkivbild.
Den saudiarabiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul. Arkivbild.Foto: Privat

Saudiska myndigheter har erbjudit den kända kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul att bli släppt i utbyte mot medverkan i en video där hon förnekar att hon torterats och utsatts för sexuella trakasserier i häktet, uppger hennes familj.

"Det var en del av en uppgörelse för att släppa henne", skriver hennes bror Walid al-Hathloul på Twitter och tillägger att systern vägrade.

Annons

Den 30-åriga Loujain al-Hathloul inväntar rättegång efter att ha gripits i fjol i ett stort tillslag mot kvinnliga aktivister. Hon har anklagat förhörsledarna för tortyr och sexuella trakasserier vilket tillbakavisats av myndigheterna.

Enligt Walid al-Hathloul hade systern gått med på att underteckna ett dokument där hon förnekar övergreppen i utbyte mot frigivning, i en uppgörelse familjen tänkt hålla hemlig. Men när säkerhetstjänsten krävde en video vägrade hon.

Även systern, Lina al-Hathloul, bekräftar uppgifterna men saudiska myndigheter har inte kommenterat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons