Annons

Tusentals väntas klimatstrejka som Thunberg

Klimat (TT) • Publicerad 15 mars 2019
Klimataktivisten Greta Thunberg i Hamburg, Tyskland, den 1 mars. Arkivbild.
Klimataktivisten Greta Thunberg i Hamburg, Tyskland, den 1 mars. Arkivbild.Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag planeras klimatmanifestationer inspirerade av den svenska miljöaktivisten i över hundra svenska städer – och i nästan lika många länder.

I går hade manifestationer registrerats i nästan 1 700 städer i över 100 länder runt om i världen. Men antalet har ökat ytterligare, enligt Greta Thunberg.

Annons

"Senaste uppdateringen säger: 2 052 platser i 123 länder på alla kontinenter, inklusive Antarktis", skriver hon på Twitter.

Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer.

Demonstrationerna följer i Greta Thunbergs spår. Den svenska 16-åringen har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. Tusentals ungdomar har därefter gjort som hon i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons