Tusentals väntas klimatstrejka som Thunberg

Klimat (TT) Artikeln publicerades
Klimataktivisten Greta Thunberg i Hamburg, Tyskland, den 1 mars. Arkivbild.
Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT
Klimataktivisten Greta Thunberg i Hamburg, Tyskland, den 1 mars. Arkivbild.

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag planeras klimatmanifestationer inspirerade av den svenska miljöaktivisten i över hundra svenska städer – och i nästan lika många länder.

I går hade manifestationer registrerats i nästan 1 700 städer i över 100 länder runt om i världen. Men antalet har ökat ytterligare, enligt Greta Thunberg.

"Senaste uppdateringen säger: 2 052 platser i 123 länder på alla kontinenter, inklusive Antarktis", skriver hon på Twitter.

Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer.

Demonstrationerna följer i Greta Thunbergs spår. Den svenska 16-åringen har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. Tusentals ungdomar har därefter gjort som hon i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.