Annons

Tusentals försöker storma Georgiens parlament

Demonstranter har försökt storma parlamentet i anslutning till antiryska protester i den georgiska huvudstaden Tbilisi.
Polisen har svarat med gummikulor och tårgas.
Georgien • Publicerad 20 juni 2019
Antiryska demonstranter försöker ta sig in i parlamentsbyggnaden i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Antiryska demonstranter försöker ta sig in i parlamentsbyggnaden i Georgiens huvudstad Tbilisi.Foto: AP/TT

Det var den ryske politikern Sergej Gavrilov som utlöste vreden genom sitt besök vid ett internationellt parlamentariskt forum för kristet ortodoxa länder.

Från talarstolen pratade Gavrilov på sitt modersmål ryska, något som väckte ont blod hos närvarande georgiska oppositionspolitiker. Flera ledamöter krävde att den ryska delegationen skulle lämna byggnaden, med resultatet att mötet avbröts i förtid.

Annons

Efteråt haglade anklagelserna mot regeringspartiet Georgisk dröm, som inte anses vara tillräckligt tufft mot Ryssland.

– Georgisk dröm har bjudit in de ryska ockupanterna och låtit dem sitta i talmannens stol. Det var ett slag i ansiktet på Georgiens moderna historia, säger oppositionella ledamoten Elene Khoshtaria.

Försökte storma

Parallellt med tumultet inne i parlamentet samlades omkring 10 000 personer på gatorna utanför. Många viftade med EU-flaggor och ropade antiryska slagord.

– Det här är en spontan protest av vanliga georgier. Den har inte organiserats av något politiskt parti, säger Giga Bokeria från oppositionspartiet Europeiska Georgien som deltar i demonstrationen.

Tumult utbröt när tusentals försökte storma parlamentsbyggnaden. Demonstranter kastade flaskor och slet hjälmarna av flera poliser, medan polisen svarade med gummikulor och tårgas.

Antiryska stämningar

De antiryska stämningarna är starka i den tidigare Sovjetrepubliken Georgien, som 2008 utkämpade och förlorade ett kort krig mot Ryssland sedan stormakten intervenerat på utbrytarregionerna Sydossetiens och Abchaziens sida.

Ryssland är å sin sida missnöjt med Georgiens uttalade ambition att närma sig EU och Nato.

Till ryska medier säger Gavrilov, som redan lämnat Georgien, att han fick vatten kastat över sig i parlamentet. Rysslands vice utrikesminister Grigory Karasin säger att han är rasande över incidenten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons