Annons

Tunga veteranpolitiker i upprop om kärnvapen

Ett nätverk av tidigare europeiska ledare har undertecknat ett gemensamt om att världens länder måste agera brådskande för att minska risken för att kärnvapen används i militära konflikter, rapporterar .
Försvar • Publicerad 16 september 2019
På bilden från tidigare i år syns en rysk militär bredvid den landbaserade kryssningsroboten Novator 9M729. USA har anklagat Ryssland för att bryta mot det nu skrotade INF-avtalet genom att utveckla roboten. Arkivbild.
På bilden från tidigare i år syns en rysk militär bredvid den landbaserade kryssningsroboten Novator 9M729. USA har anklagat Ryssland för att bryta mot det nu skrotade INF-avtalet genom att utveckla roboten. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Bland de drygt 110 undertecknarna finns fyra svenskar, bland andra tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson (S) och tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Även de tidigare norska statsministrarna Gro Harlem Brundtland och Kjell Magne Bondevik har skrivit under, samt Natos tidigare generalsekreterare Javier Solana och flera EU-länders före detta försvarsministrar.

Annons

"Risken för kärnolyckor och felbedömningar har inte varit högre sedan Kubakrisen. Självbelåtenhet borde inte vara ett alternativ, inte bara europeisk säkerhet står på spel", skriver de.

Undertecknarna hänvisar till det nyligen skrotade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar. De bekymrar sig även för att Nya Start-avtalet, som reglerar ländernas strategiska kärnvapen, riskerar att inte förnyas när det löper ut 2021, och att det fullständiga provstoppsavtalet (CTBT) utmanas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons