Annons

Tullen vill återuppta narkotikajakt på brotåg

Den svenska tullen vill återuppta jakten på narkotika ombord på tåg som kör över Öresundsbron. Men Danmark säger nej till tulltjänstemän som är utrustade med batong och pepparsprej.
Tullen • Publicerad 18 april 2019
Den svenska tullen vill återuppta jakten på narkotika ombord på tåg som kör över Öresundsbron. Arkivbild.
Den svenska tullen vill återuppta jakten på narkotika ombord på tåg som kör över Öresundsbron. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från Öresundsbrons öppnande fram till 2015 utförde svenska tullare kontroll med narkotikahundar ombord på tågen mellan Köpenhamns flygplats och Malmö och vid nästan varje tur hittade hundarna någon typ av droger, rapporterar .

Kontrollerna bedömdes hejda inflödet av narkotika till Sverige, men eftersom batong och pepparsprej inte ingår i normalutrustningen för danska tullare accepterar inte Danmark att svenska tulltjänstemän med sådan utrustning opererar på dansk mark.

Annons

– Vi stod i valet och kvalet att arbeta på tågen utan batong och sprej. Men vår personal möter en förvärrad hotbild. Därför anser vi att utrustningen behövs av både säkerhets- och arbetsmiljöskäl, säger Michael Nelander, regionchef på Tullverket, till tidningen.

De senaste åren utförs i stället tullkontrollen bara på svensk mark på sträckan Hyllie–Malmö C, vilket gör dem mindre effektiva eftersom tulltjänstemännen och hundarna då har så kort tid på sig.

Frågan har lyfts på ministernivå, men utan resultat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons