Annons

Trump vill se enhet – och en mur

USA:s president Donald Trump önskar politisk enighet och större gränssäkerhet.
Det var de väntade huvudpunkterna i presidentens tal till nationen, där han även meddelade att han kommer att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i februari.
USA (TT) • Publicerad 6 februari 2019
President Donald Trump under sitt tal till nationen. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi.
President Donald Trump under sitt tal till nationen. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Donald Trump möttes, som väntat och brukligt, av stående ovationer när han gick in i kongressen, och den korta vägen mot talarstolen tog flera minuter när republikanska kongressledamöter trängdes för att få hälsa på presidenten.

När han väl talade inledde Trump med att be kongressen handla för det amerikanska folkets agenda, inte republikanska eller demokratiska partipolitiska linjer.

Annons

– Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska agera, inte som två partier, utan som en nation, sade han.

För att nå framsteg behövs enligt presidenten "kompromisser för folkets bästa", men han påpekade att det inte finns plats för "krig eller löjliga partiska utredningar", syftande på den pågående Rysslandsutredningen mot honom.

I en enande gest reflekterade Trump över att USA:s kongress i dag har fler kvinnor än någonsin tidigare. Den kommentaren fick talmannen Nancy Pelosi att resa sig upp och applådera. Något hon bara gjorde ett fåtal gånger.

Pelosi uppmuntrade även sina demokratiska kolleger att ställa sig upp, vilket blev en talande kontrast mot de republikanska jubelropen av män i svarta kostymer. Många demokrater, främst kvinnor och med Pelosi i spetsen, hade klätt sig i vitt som en protest mot presidenten.

Ironiskt nog anses Trump ha ett ansvar i att det i dag finns fler kvinnor i kongressen. Flera av dem valdes in som en protest mot presidenten i höstens mellanårsval.

Men allt var inte enande, Trump pekade bland annat indirekt ut Alexandria Ocasio-Cortez, demokraternas nya stjärna på vänsterkanten, när han till republikanernas glädje sade att USA aldrig kommer att bli socialistiskt.

Ännu mer splittrande var de väntade förslagen om en hårdare gräns mot Mexiko.

Trump målade upp gränsskyddet som en moralisk fråga och sade att skydd av det han kallar illegala invandrare inte var medmänsklighet, utan grymhet.

Han uppmanade kongressen att ge honom pengar för den mur han fortsatt vill bygga, och upprepade att militären skickat fler soldater till gränsen.

– Jag ber er i kväll att försvara vår södra gräns, sade Trump.

Annons

– Låt oss arbeta tillsammans, let's make a deal, för USA:s säkerhet.

Presidenten har länge hävdat att kriminella och droger flödar över USA:s södra gräns, och gjorde så även nu. Trump hotade dock inte med att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till muren, utan sökte även här samarbete om än på sina egna villkor.

– Om jag inte hade valts till amerikansk president hade vi just nu varit inblandat i ett stort krig mot Nordkorea.

Med de orden offentliggjorde Trump sitt kommande toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vietnam 27–28 februari. Trots att en FN-rapport häromdagen visade att Nordkorea inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen har Trump hyllat ledarnas förra toppmöte som en stor framgång.

Utrikespolitiken omnämndes i övrigt främst i protektionistiska ordalag. Trump tog upp gamla käpphästar som handelsavtalet med Kina och Nafta och att handelsavtalen berövar vanliga amerikaner arbetstillfällen. Stora applåder kom när han nämnde tidigare beslut, som USA:s utträde ur kärnenergiavtalet med Iran, och att landets ambassad i Israel flyttar till Jerusalem.

Mer dämpade applåder blev det när presidenten kom in på tillbakadragande av trupper från Syrien, en fråga där han inte har stöd från kongressen, varken senatens republikaner eller demokrater.

Senaten hade timmar innan talet med stor majoritet röstat igenom ett förslag för att säkra USA:s säkerhet i Mellanöstern och bevara trupperna där.

Mycket av det över 80 minuter långa talet var läckt i förväg, och en hel del var som väntat upprepningar av tidigare förslag och gärningar. Det ingår i ett "State of the union"-tal, men av nyheterna var det inte många konkreta planer som presenterades. Trump lovade satsningar på infrastruktur, utan att precisera hur, och att tvinga fram sänkta priser på "orättfärdigt" och "orättvist" höga priser på receptbelagda mediciner.

Trump utlovade även pengar för att utrota hiv och aids i USA inom tio år och bad kongressen att godkänna dessa utgifter. Den kristna högern fick gehör för sin hjärtefråga om abortförbud togs också upp.

– För att försvara varje människas värdighet ber jag kongressen att lagstifta om att förbjuda sena aborter av barn som kan känna smärta i sin mammas mage, sade Trump, och möttes av nytt jubel från sina anhängare, som flera gånger under talet avbröt sin president med att skandera "USA, USA, USA".

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons