Annons

Trump om mötet med Kim: Tipptopp

USA:s president beskriver sitt möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i positiva ordalag.
De båda ledarna väntas inom kort skriva under någon form av dokument.
Nordkorea/USA • Publicerad 12 juni 2018

– Stora framsteg, verkligen väldigt positivt. Bättre än någon kunnat förvänta sig tror jag. Tipptopp, suveränt, säger Trump, enligt Reuters, sedan han och Kim tagit en promenad runt hotellet Capella efter sin gemensamma arbetslunch.

De båda ledarna kommer att skriva under någon form av dokument, tillade Trump:

Annons

– Nu går vi iväg för ett undertecknande.

Världspressen väntar just nu i ett rum där ett långt bord med två stolar står uppställt i mitten, med amerikanska och nordkoreanska flaggor i bakgrunden. Varsin penna ligger på bordet.

Trump och Kim håller sitt toppmöte på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det historiska handslaget. Det var en ganska lång handskakning och rätt sammanbitna miner och reserverade leenden, visar tv-bilderna.

– Trevligt att träffa dig, herr president, sade Kim, enligt nyhetsbyråer.

Därefter tog Trump Kim över ryggen och "föste" honom lätt in i rummet där mötet hålls. Två tolkar gick efter.

Under några minuter fick reportrar och fotografer vara med. Både Trump och Kim var optimistiska och sade att de trodde att toppmötet skulle vara framgångsrikt.

– Vi kommer att ha en fantastisk relation framöver, sade Donald Trump enligt CNN , och ses på en bild göra tummen upp.

Kim Jong-Un sade, via en tolk, att det fanns flera hinder innan mötet kunde äga rum:

– Vi överkom dem alla och här är vi i dag, sade han.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.

Annons

Fokus för mötet är Nordkoreas kärnvapen och de ekonomiska sanktionerna mot landet. USA vill att Nordkorea ska ge upp hela sin kärnvapenarsenal medan Nordkorea vill att nedrustningen ska gälla hela den koreanska halvön.

Ledarnas första samtal, med bara tolkarna, varade i trekvart, rapporterar nyhetsbyråer. Därefter släpptes respektive lands delegationer in. De båda fick bland annat sällskap av de båda utrikesministrarna Mike Pompeo och Ri Yong–Ho.

– Genom att jobba tillsammans kommer vi att få det gjort, sade Trump till Kim inför inledningen av det mötet, enligt Reuters.

– Vi kommer att lösa det.

När de båda ledarna gick in för de vidare samtalen, hördes Kim säga, enligt internationella medier:

– Jag tror att hela världen ser på just nu. Många människor i världen kommer att tro att det här är en scen från en fantasi (ohörbart)... en science fiction-film.

När Trump fick frågan från en reporter om hur mötet går sade han, enligt Reuters:

– Väldigt bra. Väldigt, väldigt bra. Bra relation.

Kim lät också väldigt positiv om att komma fram till något:

– Vi övervann all slags skepsis och alla spekulationer om detta toppmöte och jag tror att det här är bra för freden. Jag tror att detta är en bra upptakt för fred.

Klockan 10 svensk tid hålls en pressträff med åtminstone Donald Trump, enligt Vita huset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons