Annons

Trump hotar ställa in möte med Putin

USA:s president Donald Trump hotar att ställa in ett möte med sin ryske kollega Vladimir Putin på grund av oroligheterna i Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland, rapporterar Washington Post.
Samtidigt flaggar ryska försvarsdepartementet för utplacering av nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön.
Ryssland/Ukraina • Publicerad 28 november 2018
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Pablo Martinez Monsivais

– Jag ska få en rapport om det i kväll, och den avgör vad som händer på mötet. Jag får en fullständig rapport i kväll. Den kommer att vara väldigt avgörande. Kanske hoppar jag över mötet. Kanske hoppar jag till och med över mötet. Vi får se, säger den amerikanske presidenten till Washington Post.

I söndags beslagtog Ryssland tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar i sundet i Svarta havet, sedan de ukrainska fartygen enligt Ryssland kränkt ryskt territorialvatten.

Annons

Moskvas agerande har fördömts av regeringar i väst, och fått Ukraina att rösta igenom ett undantagstillstånd i 10 av landets 27 regioner. Nu sällar sig Trump, som ofta slagit an en försonlig ton gentemot Moskva, till kritikerna.

– Jag tycker inte om den här aggressionen. Jag vill inte alls veta av den här aggressionen. Absolut inte. Och förresten – Europa borde inte heller vilja veta av den här aggressionen. Tyskland borde inte vilja veta av den här aggressionen, säger han till Washington Post.

I intervju passar Trump också på att angripa den tyska regeringen för att lägga för lite pengar på försvar, en återkommande kritik från Washington med adress Berlin.

– De gör absolut inte tillräckligt. Tyskland. Absolut inte!

Som svar på det ukrainska beslutet om undantagstillstånd meddelar ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons