Annons

Totalförbud mot ålfiske nästa år

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år – och det gäller även i Medelhavet, för fritidsfiske samt fiske av småålar, så kallad glasål.
– Jag är mycket nöjd. Det här är ett rejält steg i rätt riktning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.
Fiske • Publicerad 19 december 2018
Foto: Emil Langvad/TT

Efter två dagars förhandlingar har EU:s fiskeministrar bestämt fiskekvoter för 200 olika arter. Man har även beslutat att förbjuda allt ålfiske i EU-vatten under tre månader samt tagit beslut om att införa så kallad landningsskyldighet nästa år. Landningsskyldighet innebär att all fångst – även bifångst – inte längre får kastas tillbaka utan måste föras i land och rapporteras.

– Det har varit intensiva förhandlingar i två dagar. Men vi har lyckats uppnå en kompromiss, säger Sven-Erik Bucht till TT vid 03.30 natten mot onsdag.

Annons

Landsbygdsministern är mycket nöjd med de fattade besluten och säger att det är vad som krävs för att EU:s gemensamma fiskeripolitik om ett hållbart fiske ska kunna uppnås.

– Sverige har nått stora framgångar vill jag påstå, inte minst vad gäller skyddet av ålbeståndet. Sverige har sedan december i fjol, när ålfisket i Östersjön och Atlanten reglerades, bedrivit ett intensivt arbete för att utvidga skyddet av ål nästa år. Nu har vi fått igenom begräsningar så det omfattar hela Medelhavet, vilket innebär att glasålen skyddas – det vill säga ål som är under 12 centimeter, säger Bucht.

Världsnaturfonden (WWF) ser det nya ålfiskeförbudet som ett steg i rätt riktning, även om man helst hade sett att förbudet gäller hela året.

"Det är bra att även glasålen och fritidsfisket nu tas med i fiskestoppet vilket WWF har drivit på för under året inför förhandlingarna. Redan vid 2020 så ska EU ha uppnått hållbara fiskbestånd vilket inte ger oss mycket tid att spela med. För ålen som akut hotad art är det uppenbart att vi inte kommer att nå dit", säger Madeleine van der Veer, sakkunnig på WWF, i en skriftlig kommentar till TT.

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons