Annons

Toppmötet hålls i neutralt och säkert land

Då var det bestämt – USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska träffas i Singapore.
Men varför just där?
USA/Nordkorea • Publicerad 11 maj 2018
En vakt utanför ett av Internationella valutafondens möten i Singapore 2006. Arkivbild.
En vakt utanför ett av Internationella valutafondens möten i Singapore 2006. Arkivbild.Foto: Wong Maye-E

Med en fot i öst och en i väst, en ultramodern infrastruktur och hög säkerhet ses Singapore som ett tryggt val för det historiska mötet mellan de två oberäkneliga ledarna den 12 juni.

"Vi kommer båda att försöka se till att det blir ett speciellt tillfälle för världsfreden", twittrar Trump.

Annons

Även Singapore – ett land som består av ett storstadsområde – har bekräftat värdskapet, men utan att lämna fler detaljer om planeringen.

"Vi hoppas att mötet kommer att främja utsikterna för fred på Koreahalvön", säger landets utrikesminister i ett uttalande.

Singapore ses som en av de säkraste städerna i Asien och har dessutom hårda restriktioner för medier och folksamlingar. Det underlättar för den som vill kontrollera sin omgivning, vilket troligen uppskattas av nordkoreanerna.

Landet har en sällsynt position genom att ha goda relationer till både USA och Nordkorea. Nordkorea har en aktiv ambassad i Singapore, och USA ses som en nära allierad.

Länderna har en lång historia av samarbete, trots att Singapore i fjol införde FN:s handelssanktioner mot diktaturen. Både den första advokatbyrån och den första snabbmatskedjan i Pyongyang startades av personer från Singapore.

Kina, Nordkoreas mäktigaste allierade, accepterar dessutom Singapore. Trots att Kina inte närvarar på toppmötet har landet ett starkt inflytande över Nordkorea.

– Singapore är ett neutralt land med en konsekvent hållning utrikespolitiskt, och är ett litet land som varken har förmåga eller vilja att skada andra länder eller deras intressen, säger Lim Tai Wei, forskare vid National University of Singapore.

Kim Jong-Un måste nu resa 500 mil för att möta Trump, långt utanför den nordkoreanske diktatorns bekvämlighetszon. Sedan Kim tog över som ledare 2011 har han sällan lämnat landet. De enda gångerna har skett i år, då han två gånger besökt Kina. Han tog dessutom ett steg över gränsen in till Sydkorea vid mötet med president Moon Jae-In i april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons