Annons

Tolkiens familj tar avstånd från ny film

Den kommande långfilmen om författaren JRR Tolkien har redan vållat kontroverser. Författarens familj och dödsbo vill inte ha någonting att göra med kommande "Tolkien" med Nicholas Hoult och Lily Collins i huvudrollerna.
Film • Publicerad 24 april 2019
Skådespelaren Nicholas Hoult spelar JRR Tolkien i kommande filmen "Tolkien". Arkivbild.
Skådespelaren Nicholas Hoult spelar JRR Tolkien i kommande filmen "Tolkien". Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

I ett uttalande skriver familjen att de inte stödjer filmen eller dess innehåll på något sätt och att de varken har godkänt eller deltagit i arbetet, enligt .

Filmen fokuserar på författarens ungdomsår strax före första världskrigets utbrott. Enligt en officiell trailer ska filmen bara vara baserad på författarens liv, vilket är en signal om att manusförfattarna har tagit sig vissa friheter med de verkliga händelserna.

Annons

Tolkien spelas av Nicholas Hoult ("X-Men", "Mad Max: Fury road") medan Lily Collins ("The Mortal Instruments") spelar hans fru Edith Bratt. För regin står finländaren Dome Karukoski, som tidigare gjort "Tom of Finland".

JRR Tolkien avled 1973 och är främst känd för romantrilogin "Sagan om ringen".

Det är inte första gången Tolkiens familj drar en lans till försvar av författarens eftermäle. Man har genom åren flera gånger varit i rättstvister med såväl förlag som filmbolag.

"Tolkien" får svensk premiär den 27 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons