Annons

Telia flaggar för nedskärningar

Telias vinst blev sämre än väntat. Nu ska kostnaderna i den svenska verksamheten pressas vilket kan innebära personalnedskärningar.
Vi har börjat diskussionerna med facket i dag, säger Johan Dennelind.
Ekonomi (TT) • Publicerad 25 januari 2019
Telia, med vd Johan Dennelind, redovisar ett kraftigt vinstfall. Arkivbild
Telia, med vd Johan Dennelind, redovisar ett kraftigt vinstfall. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/TT

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 704 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 3 988 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare..

– Helåret 2018 blev bättre än väntat och bättre än vad vi sagt till marknaden under året. Sedan har vi ett tungt avslut i Sverige framför allt i kvartal fyra, säger Dennelind till TT, och fortsätter:

Annons

– Vi visste att det skulle bli negativt. Det har vi flaggat för. Att det skulle bli så negativt drevs på av några oväntade kostnader som är lite irriterande.

Avvecklade verksamheter

Under december såldes verksamheterna i Uzbekistan och Kazakstan. Nettoresultatet från de avvecklade verksamheterna blev -3,4 miljarder kronor.

– Det är redovisningseffekterna av framför allt försäljningen i Uzbekistan. VI sålde till över bokfört värde men när man gör det måste man omklassificera tidigare valutakursförluster. Det påverkar inte vårt egna kapital, men det är en resultateffekt, säger Johan Dennelind.

De delar som återstår att sälja är verksamheten i Moldavien och Turkcell och där arbetar man på en lösning.

Telia har ännu ingen slutnota för det som Dennelind själv kallar "äventyret" borta i Eurasien.

– Vi har väl sett några negativa delar av vad det faktiskt kan kosta när man gör fel. Det har inte varit något bra och värdeskapande för Telias aktieägare. Så vi får göra en slutnota när det är helt ute.

Höjd utdelning

Omsättningen under fjärde kvartalet 2018 uppgick till 22 209 miljoner kronor, jämfört med 21 164 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:36 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 2:30 kronor per aktie. Den höjda utdelningen delas upp i två omgångar, med 1:18 kronor per aktie per utbetalningstillfälle.

I sina utsikter för 2019 pekar Telia på att bolaget räknar med att det fria kassaflödet från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser och frekvenser och utdelningar från intressebolag, ökar till 12–12,5 miljarder kronor.

Nedskärningar väntar

Under året ska kostnaderna i den svenska verksamheten pressas ytterligare, ner tre procent. Telia är inne i ett pågående omställningsarbete.

Annons

– Vi ställer om den svenska verksamheten i grunden, tar bort gamla system och sätter in nya. I takt med att vi gör det kan vi också bli färre, både konsulter och anställda. Det är en viktig del i att ta ut kostnaderna givetvis, säger Johan Dennelind.

Hur många tjänster det kan röra sig om är inte klart. Det handlar också om att vissa funktioner centraliseras och att tjänster då kan komma att flyttas från Sverige.

– Vi har börjat diskussionerna med facket i dag, säger Dennelind.

Fortsatta utmaningar

Enligt Dennelind handlar det framför allt om två delar av engångskaraktär som gör att resultatet i den svenska verksamheten är sämre än väntat under kvartalet.

– Det är några stora kreditförluster som vi inte borde haft. Vi har också investerat mer i marknaden i Sverige i kvartal fyra än vad vi gjort tidigare. Det är positivt långsiktigt men inte i kvartalet.

Planen är att öka intäkterna från kärntjänster, fokusera på att öka genomsnittlig intäkt per användare samt se över kostnadsbasen. Men vd:n räknar samtidigt med att vad han kallar "utmanande förhållanden" kommer att fortsätta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons