Annons

Danmark: Vi måste skydda gränsen mot Sverige

Det ska bli svårare för kriminella i Sverige att ta sig över gränsen till Danmark. Det säger landets statsminister Mette Frederiksen sedan en svensk man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ligga bakom ett sprängattentat mot danska skattemyndigheten.
Danmark • Publicerad 14 augusti 2019
Statsminister Mette Frederiksen (S) vill göra det svårare för kriminella att ta sig över gränsen till Danmark från Sverige.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vill göra det svårare för kriminella att ta sig över gränsen till Danmark från Sverige.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

– Vi påbörjar nu arbetet med att skydda gränsen på ett bättre sätt, säger hon på en presskonferens.

Två svenska män är misstänkta för att ligga bakom explosionen i Köpenhamn den 6 augusti. Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att hon inte ser sprängningen som en isolerad händelse och lyfter fram att det är andra gången på kort tid som svenskar varit inblandade i allvarliga brott i landet.

Annons

– I slutet på juni kom svenska gängkriminella till Danmark och utförde ett väldigt brutalt mord och nu senast har det alltså varit en sprängning i på allmän plats, säger hon på presskonferensen.

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner.

Kontakt med Löfven

Det är oklart om den danska regeringen vill införa gränskontroller mot Sverige. På presskonferensen kunde Frederiksen inte lämna några detaljer kring hur gränsskyddet ska se ut.

– Det är inte pendlarna vi vill åt, det är de kriminella. Det ska inte vara så att man ska kunna resa från Sverige till Danmark och placera ut dynamit mitt i Köpenhamn, sade Frederiksen.

Hon uppger att hon har haft kontakt med sin svenska kollega Stefan Löfven i frågan. Sveriges inrikesminister Mikael Damberg säger till TT att han har förståelse för att Danmark vill skydda sig mot kriminella.

– Jag har full respekt för att de vill hålla dem kort både på väg in i Danmark och ut ur landet, säger Damberg.

Inrikesministern tror inte att en hårdare gränskontroll på den danska sidan behöver betyda att det blir krångligare för dem som pendlar.

– De svenska inre gränskontrollerna har utvecklats under tid, det är mycket smidigare i dag och har inte så stor påverkan.

Han tycker att det polisiära samarbetet mellan de bägge länderna fungerar bra och att de inre gränskontrollerna på den svenska sidan av gränsen har påverkat kriminaliteten i hela södra Sverige.

– Jag träffade Danmarks justitieminister Nick Hækkerup i helgen och båda parter tycker att samarbetet fungerar bra, säger Damberg.

Annons

– Det får inte finnas någon fri zon för kriminella att korsa gränsen och undgå rättvisan.

Nick Hækkerup säger att polisen ska få fler befogenheter och att kameraövervakningen i Köpenhamn ska intensifieras.

Svensk gripen

En svensk man är gripen misstänkt för att ligga bakom explosionen på Østerbro i Köpenhamn. Mannen, som är i 20-årsåldern, greps i Malmö och kommer att överföras till Danmark, enligt dansk polis.

Ytterligare en svensk man i samma ålder är internationellt efterlyst.

– Båda misstänks vara gärningsmän bakom sprängningen, säger Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen.

– Vi har under natten genomfört husrannsakningar på flera adresser i Sverige. Här har vi beslagtagit vad vi tror är den bil som gärningsmännen använt, fortsätter Bergen Skov.

Med anledning av den fortsatta utredningen, och att en misstänkt fortfarande är på fri fot, är han i övrigt förtegen med fler detaljer i ärendet.

Nio explosioner

Jørgen Bergen Skov vill inte berätta hur polisen kommit de båda misstänkta på spåren, bara att de ägnat sig åt "intensiv efterforskning".

Sedan i februari har Köpenhamnsområdet drabbats av nio explosioner, de senaste två i augusti. Vid de allra flesta har inga personer kommit till skada. Några dagar efter explosionen vid skattemyndigheten skedde ytterligare en explosion, denna gång vid en polisstation vid Nørrebro.

Polisen har uppgett att explosionen, som inträffade mitt i natten, var en medveten handling.

Enligt dansk polis finns det inget som tyder på att de båda explosionerna har något samband.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons