Strandade turister bussas hem

Nyheter Artikeln publicerades

Tusentals svenska resenärer är strandade runt om i världen under det rådande flygkaoset.

Researrangörerna Fritidsresor och Ving planerar nu att bussa hem svenskar från södra Europa – en resa på flera dygn.

Minst 10 000 svenska charterresenärer är strandade utomlands, enligt Fritidsresors beräkningar – 4 000 av dem är arrangörens egna resenärer. Fritidsresors resenärer som sitter fast på Mallorca, Cypern och i Egypten flögs till Aten och Barcelona på lördagskvällen för att därefter åka vidare genom Europa med buss. Resan från Aten till Köpenhamn beräknas ta två dygn – därefter bussas alla vidare till sina hemorter.

– Vi vet att det kommer att bli en mödosam resa hem för våra resenärer, det är många barnfamiljer. Det här är en väldigt udda situation, säger företagets informationsdirektör Lottie Knutson.

Researrangören Ving siktar också på att hjälpa kring 3 000 strandsatta resenärer med buss från södra Europa till Sverige. I bästa fall kan bussarna avgå från Barcelona, Istanbul och Aten med start på söndagen, enligt informationschefen Magdalena Öhrn.

– Just nu tittar vi på vilka resenärer som ska bussas varifrån. Och gästerna får åka hem i turordning beroende på hur länge man varit strandsatt, säger hon.

Egen hemtransport

Mitt i flygkaoset har en del charterresenärer lyckats ordna hemtransport på egen hand. Stockholmaren Anders Nelander hyrde en buss för att skeppa ut ett 50-tal strandsatta svenskar från Italien. Nelander var på en kombinerad semester- och arbetsresa när vulkanutbrottet kom emellan.

– Första tanken var hur fan tar man sig hem då? Så vi gav oss iväg till tågstationen och köpte biljetter till Hamburg. Men därifrån var det omöjligt att ta sig vidare till Stockholm.

Via en köksfabrikant i Italien fick Nelander tag på en buss som hyrdes direkt. Den rullade ut ur Milano strax före lunch på lördagen lastad med ett 50-tal svenskar, fyra danskar och två italienska busshchaufförer.

Nyheten om bussen spred sig blixtsnabbt via kontakter, och tio-femton personer fick inte plats.

– Jag tror vi skulle kunna ha hyrt tio bussar, säger Nelander.

Får inte sparken

Att tusentals svenskar nu är strandsatta utomlands innebär att många inte kommer att infinna sig på sina jobb som planerat på måndag.

– De måste kontakta sina arbetsgivare och berätta att de inte kan komma hem, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till TT.

Sedan är det upp till arbetsgivaren och den anställde att komma överens hur den ofrivilliga ledigheten ska regleras, till exempel genom att ta ut semesterdagar.

Däremot riskerar inte strandsatta svenskar att förlora sina arbeten när de inte kan ta sig hem.

– För att bli av med jobben måste de ha misskött sig och det kan man inte säga att de har gjort, säger Dan Holke.