Annons

Renard efter hjärnsläppet: "Reagerade bra"

Frankrikes stjärna Wendie Renard var nära att bli syndabock efter ett historiskt dråpligt självmål i fotbolls-VM.
Men Eugénie Le Sommer räddade "Les Bleus" med sitt avgörande straffmål i 2–1-segern i stormötet med Norge.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2019
Frankrikes Eugénie Le Sommer avgjorde från straffpunkten i 2–1-segern mot Norge. Ett mål som fick självmålskytten Wendie Renard att pusta ut.
Frankrikes Eugénie Le Sommer avgjorde från straffpunkten i 2–1-segern mot Norge. Ett mål som fick självmålskytten Wendie Renard att pusta ut.Foto: Claude Paris/AP/TT

Wendie Renard är firad mittback i klubblaget Lyon och nickade in två mål för Frankrike i VM-premiären mot Sydkorea (4–0).

Men i onsdagskvällens gruppfinal mot Norge i Nice stod 28-åringen för ett hjärnsläpp som såg ut att få ett ödesdigert resultat. Vid ställningen 1–0 till Frankrike slog Norges Isabell Herlovsen in bollen från vänster i värdnationens straffområde.

Annons

En opressad Renard kunde bara ha tagit hand om bollen, men passade den i stället in i eget mål bakom sin målvakt, Sarah Bouhaddi, till 1–1 i 54:e minuten.

– Det visar att du måste ha fötterna på jorden, säger Wendie Renard till nyhetsbyrån Reuters.

Försvarsstjärnan lade huvudet i händerna och var tydligt bedrövad över sitt självmål, det första i VM-sammanhang av en fransk damlandslagsspelare, enligt statistikföretaget OptaJoe.

Pustade ut

Frankrike, som pressade på ordentligt i första halvlek men tog ledningen först 43 sekunder in i andra genom Valerie Gauvin, satte i gång jakten på ett 2–1-mål.

Det kom efter en videodomargranskad straff med knappt 20 minuter kvar. Frankrikes anfallsstjärna Eugénie Le Sommer, inledande målskytt i fredagens överkörning i VM-premiären, var stensäker från elva meter. Norska målvakten Ingrid Hjelmseth gick åt rätt håll, men kunde inte nå bollen fram till 2–1.

Efter målet zoomade tv-producenterna in Renards reaktion, självmålskytten kunde lättad pusta ut.

– Till slut lyckades vi skapa den där straffen och nu är vi nästan klara för slutspel, säger hon.

Norsk besvikelse

Frankrikes förbundskapten Corinne Diacre var inte lika nöjd.

– Det var ingen lätt kväll. Vi spelade med våra huvuden mot en svår motståndare, säger hon.

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren var besviken.

Annons

– Jag är stolt över hur spelarna presterade där ute. I min bok förtjänade vi ett 1–1-resultat, säger han i Internationella fotbollsförbundet Fifas matchintervju.

Segern innebär att Frankrike, praktiskt taget sett, är klart för spel i åttondelsfinal i hemmamästerskapet. Inför gruppavslutningen mot Nigeria i Rennes på måndag leder "Les Bleus" grupp A på sex poäng. Tre poäng före Norge och Nigeria, med svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby. Gruppfyran Sydkorea, med två raka förluster, är i princip uträknat.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons