Smålänning bland Sveriges bästa på snapsvisor

Växjö Artikeln publicerades

SM i nyskrivna snapsvisor avgjordes i Stockholm på lördagen och Växjöbon Hasse Nilsson kom på femte plats.

Nu får han vara med och tävla i det svenska landslaget och nästa tävling blir VM.

 

Det var fjärde gången som Hasse Nilsson från Växjö tävlade i SM i nyskrivna snapsvisor och för tredje året i rad tog han sig till finalen i Stockholm. Förra året slutade han på andra plats och i år blev det en femte plats.

– Jag är väldigt nöjd med årets tävling och eftersom jag slutade bland de fem bästa är jag nu uttagen till landstruppen och får vara med vid VM. Det känns väldigt roligt, säger han när Smålandsposten når honom på telefon på lördagseftermiddagen.

Han berättar att alla länder är inbjuda till VM men det att bara brukar vara Sverige och Finland som tävlar.

– Det är nästan bara i Sverige och i Finland som kulturen med snapsvisor är utbredd och därför är det oftast bara vi två som tävlar. I Sverige går traditionen med snapsvisor tillbaka ända till 1600-talet, men snapsvisorna med humoristiska inslag har bara en 40-50 år på nacken, säger han.

Tävlingen går till på det sätt att ett hundratals olika bidrag skickas in och en jury väljer sedan ut de tio bästa som får tävla i SM-finalen.

– Under själva finaldagen så får man framföra sitt bidrag inför publiken och juryn. Sen är det även ett par olika andra delmoment som ska genomföras. Bland annat får alla tävlande en gemensam melodi, i detta fall ”Mors lilla olle” och sedan får man sju minuter på sig att skriva ihop en text med ett visst tema. I år var temat val, säger han och fortsätter:

– Ett annat delmoment är publikens pris. Där publiken röstar fram sitt favoritbidrag. Allt är lite som melodifestivalen.

Hur många snapsar tar ni när ni framför era bidrag?

– Tävlingen genomförs under en middag och i år var det ganska stressigt. Men jag hann med en och en halv snaps, säger han skrattar. (SMP)

2015 träffade Smålandsposten Hasse Nilsson och då bjöd han på ett smakprov:

[2ztqnvhg]

fakta

Hasses tips för den som vill skriva egna snapsvisor

Det måste vara en melodi som alla känner till och kan, typ ”Mors lilla olle”.Kort text och den ska vara enkel att komma ihåg.Den måste ha en knorr, vara rolig och gärna ha lite finess.Sist men inte minst ska den handla om sprit.

Visa mer...