Annons

Skattesmäll hotar jultidningsföretag

Ekonomi • Publicerad 22 november 2019
Är jultidningsförsäljning en hobby eller ett jobb? Nu avgör förvaltningsrätten. Arkivbild.
Är jultidningsförsäljning en hobby eller ett jobb? Nu avgör förvaltningsrätten. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Skatteverket har granskat jultidningsföretagen och kommit fram till att de ska betala arbetsgivaravgifter för alla barn som säljer för mer än 1 000 kronor. För företagen handlar det om 17 miljoner kronor per år som de kan bli tvungna att betala i avgift, rapporterar SVT Nyheter.

Jultidningsföretagen hänvisar till Arbetsmiljöverket som definierar jultidningsförsäljning som en hobby, men det håller inte Skatteverket med om.

Annons

– Även om man tycker det är en hobby så spelar det ingen roll för oss i det här fallet. För även en hobby som ger inkomster ska man bli beskattad för, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT.​

Nu kommer en tvist mellan Skatteverket och ett av jultidningsföretagen att avgöras i förvaltningsrätten. Oavsett utgång kommer det inte att drabba barnen som säljer jultidningar, eller deras familjer, bara företagen, försäkrar Pia Blank Thörnroos.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons