Schough: "Behövde komma bort lite"

Fotboll Artikeln publicerades
Djurgårdens Olivia Schough säger att landslagsuppehållet kom lägligt, med tanke på den senaste tidens tuffa tid i klubblaget.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Djurgårdens Olivia Schough säger att landslagsuppehållet kom lägligt, med tanke på den senaste tidens tuffa tid i klubblaget.

Att bli uttagen i fotbollslandslaget är en ära.

För Olivia Schough är det dessutom ett andningshål.

Första halvan av sommaren var en enda stor fotbollsfest för Olivia Schough, som tillsammans med landslaget tog sig hela vägen till ett VM-brons.

Tillbaka i Sverige blev det också en fin allsvensk omstart med bortaseger mot Limhamn/Bunkeflo, men därefter har det mesta gått fel för Djurgården.

Näst sist

När Schough i måndags lämnade Stockholm för landslagets EM-kvaluppladdning på Gotland, gjorde hon det med sju raka förluster i ryggen. Djurgården ligger näst sist i tabellen och riskerar att åka ur.

– Det är ingen härlig situation som vi har hamnat i. Men sådan är fotbollen. Ibland går det jäkligt bra och då är det väldigt roligt, som i somras. Och just nu handlar det om att stora delar av säsongen inte har fungerat som vi har velat. Då är det inte lika roligt med fotboll, säger Olivia Schough.

Inför den senaste matchen tog Pierre Fondin över huvudtränarrollen från Joel Riddez. Men effekten uteblev och Djurgården förlorade med 0–2 mot Kristianstad.

Skönt med break

Tränarbytet är ändå positivt, tror Olivia Schough. Landslagsuppehållet likaså.

– Det är nog bra för hela vårt lag att få ett break, så kan vi komma tillbaka sen och ha lite mer tid på oss med nytt spelsystem och ny tränare.

Att vara med i EM-kvaltruppen trots klubblagets kräftgång är ändå skönt, säger hon.

– Jag är jättestolt över att ha kunnat behålla min plats. Jag har hela tiden tänkt att ”Olivia, du gör i alla fall allt du kan”, så jag har ändå känt mig ganska nöjd med min prestation. Sedan har vi haft otur att vi har släppt in några enkla mål vilket har gjort att spiralen har gått neråt.

Schough har varit tydlig med att hon inte vill spela i elitettan nästa säsong, vilket skulle kunna väcka intresset från andra allsvenska klubbar. Men än så länge har hon inte hört något.

– Det kanske dyker upp, men det är ingenting som jag fokuserar på nu. Nu är jag fullt inställd på att vi ska göra allt för att vända den här dåliga trenden och spela i allsvenskan nästa år.