Annons

Klartecken för saudisk oljejätte på börsen

Saudiarabiens kapitalmarknadsmyndighet CMA har godkänt oljegiganten Saudi Aramcos begäran om börsnotering.
Om planerna går i lås kan det bli en av historiens hittills största börsintroduktioner.
Olja • Publicerad 3 november 2019
Oljegiganten Saudi Aramco går mot börsnotering. Arkivbild.
Oljegiganten Saudi Aramco går mot börsnotering. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali/AP/TT

– I dag är en viktig milstolpe i bolagets i historia och viktiga utveckling mot att leverera kungadömets plan "Saudi Vision 2030" för stadigvarande ekonomisk diversifiering och tillväxt , säger styrelseordföranden Yasir al-Rumayyan vid en presskonferens.

– Sedan det grundades har Aramco blivit oumbärligt för den globala energiförsörjningen, fortsätter han.

Annons

Det slutgiltiga priset och antalet aktier som kommer att säljas "kommer att beslutas i slutet av anbudsförfarandet".

Utländsk börsintroduktion

Källor uppger för nyhetsbyrån AFP att planen för Saudi Aramco är att sälja mellan 2 och 5 procent av företaget på två börser, inledningsvis 2 procent på den saudiska börsen i december. Nästa år kommer 3 procent att säljas på en ännu inte utvald börs i utlandet.

En utländsk börsintroduktion var inget som nämndes vid söndagens presskonferens, men bolaget meddelar att man kommer att vara öppna för såväl institutionella placerare som saudiska medborgare, utlänningar bosatta i kungadömet och medborgare i andra Gulfstater.

CMA har inte lämnat några ytterligare detaljer om börsintroduktionen, men den förväntas bli av i mitten av december. Prospektet presenteras, enligt källor, den 10 november.

Värdet på de aktier som ska säljas har uppskattats till minst omkring 40 miljarder USA-dollar, i storleksordningen 400 miljarder kronor.

Många experter ifrågasätter dock den saudiska statens värdering av Saudi Aramco.

Osäker oljemarknad

Även om det finns en stark politisk vilja i Saudiarabien att introducera Saudi Aramco på börsen, finns det omständigheter som talar emot en börsintroduktion. Det finns en stor osäkerhet på oljemarknaden och handelskriget mellan USA och Kina kan utlösa en lågkonjunktur som leder till ett lägre oljepris.

Attacken med drönare och robotar mot saudiska oljeanläggningar tidigare i höst var ett av flera bakslag som har bidragit till att minska intresset för investeringar i saudisk oljeproduktion.

En börsintroduktion skulle också göra att börsen går upp och ned med oljepriset, något som kan avskräcka företag från andra branscher. Bristen på transparens i bolaget och Saudiarabiens dåliga facit gällande mänskliga rättigheter kan också skrämma bort intressenter.

Enligt uppgifter i internationella medier finns det dock placerare från Kina och Ryssland som visat intresse.

Annons

Börsintroduktionen av en del av bolagets aktier är hörnstenen i den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans plan för att minska landets oljeberoende. Oljemiljarderna ska göra det möjligt att investera i mer framtidsinriktade verksamheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons