Annons

SAS-piloter i fortsatt strejk

De skandinaviska SAS-piloternas strejk är inne på fjärde dagen. Ett tusental flyg ställs in under måndagen och tisdagen.
Och någon lösning är fortfarande inte i sikte.
Ekonomi (TT) • Publicerad 29 april 2019
Tusentals SAS-flyg har ställts in som en följd av strejken. Arkivbild.
Tusentals SAS-flyg har ställts in som en följd av strejken. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De svenska, danska och norska SAS-piloterna kräver ett 13-procentigt lönepåslag och större inflytande över sitt arbetsschema. SAS bud har stått fast sedan i torsdags – en löneökning enligt det så kallade industrimärket, som i år ligger på 2,3 procent.

Läget låst

För att komma vidare i förhandlingarna krävs att någon av parterna är beredd att rucka på sina ståndpunkter.

Annons

Medlarna var i kontakt med båda parterna under söndagen och bedömer förhandlingsläget just nu som låst.

-Det beror på att parterna står kvar vid sina utgångspunkter. Det känns inte meningsfullt att träffas och upprepa samma saker igen, säger Jan Sjölin, medlare vid Medlingsinstitutet, till TT.

Medlarna står till parternas förfogande.

-Vi står standby att sätta i gång och jobba när som helst. Men förutsättningarna måste ändras från det de var när förhandlingarna bröt samman, säger Jan Sjölin.

"Måste ta ansvar"

På mediernas frågor har båda parter anklagat varandra för att brista i ansvar för situationen.

-De är vana att ta ansvar i sin yrkesroll, men jag skulle uppskatta om de tog lite ansvar här också. Båda sidor måste ta ansvar, sade Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen, i söndags.

Rawaz Nermany, ordförande i fackförbundet Svensk pilotförening, formulerade sig på liknande sätt.

-Sättet att komma vidare är att SAS visar en riktig vilja att faktiskt förhandla och sätter sig vid förhandlingsbordet. Om de gör det är jag övertygad om att vi kan nå en lösning på det här. Jag tycker att SAS får ta sitt ansvar.

Avgångar ställs in

Under måndagen och tisdagen ställs över 1 200 avgångar in. Närmare 110 000 resenärer berörs.

På sin hemsida meddelar SAS att bolaget har förlängt perioden för fri om- och avbokning av biljetter på alla flyg som ännu inte har ställts in, till och med den 5 maj.

Annons

Fanny Hedenmo/TT

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons