Annons

SAS och piloterna förhandlar i Oslo

SAS och piloterna har satt sig tillsammans i Oslo och påbörjat förhandlingar med medlare i rummet. Samtidigt fortsätter strejken nu på sjätte dagen.
Ekonomi (TT) • Publicerad 1 maj 2019
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.Foto: Tove Eriksson/TT

Nu träffas parterna i den infekterade pilotstrejken i Oslo för att försöka lösa upp knutarna.

– Såvitt jag förstår har parterna påbörjat förhandlingar i Norge. Alltihop det här hänger ihop för Sverige, Danmark och Norge, arbetsgivaren är densamma för alla länderna, och piloternas förhandlingsorganisation också, säger Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna.

Separata förhandlingar

Annons

I Norge kommer parterna att mötas hos medlaren, den så kallade riksmäklaren, under förmiddagen i dag, uppger nyhetsbyrån NTB.

– Det är glädjande att parterna möts hos riksmedlaren i Norge. Strejken är inne på sin sjätte dag, och nu samlas förhandlingarna till Oslo för effektivitetens skull, men det sker separata förhandlingar för kollektivavtal för respektive land, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon kan inte säga något mer om vad förhandlingarna kommer att avse, eller om SAS är beredd att ge avkall på några av de principer som tidigare legat fast.

– Jag kan inte kommentera kraven, säger Freja Annamatz.

Väntar på signaler

Jan Sjölin berättar att han och det svenska Medlingsinstitutet just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

– Vi väntar på signaler från Oslo, säger Jan Sjölin.

Från och med i dag ska drygt 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons