Annons

Sammandrabbningar på Tempelberget

Mellanöstern • Publicerad 11 augusti 2019
Israelisk polis griper en palestinier vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.
Israelisk polis griper en palestinier vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Israelisk polis har drabbat samman med palestinska besökare av al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.

Palestinska Röda Halvmånen rapporterar om skadade, men specificerar inte hur många personer det rör sig om. Israelisk polis har avfyrat så kallade distraktionsgranater, en typ av icke-dödlig handgranat som antingen ger verkan genom tryck, ljud eller ljus. Flera personer har gripits.

Annons

Söndagen är starten på den muslimska högtiden id al-adha och tusentals palestinier har tagit sig till al-Aqsamoskén för att be. Det sammanfaller i år med den judiska sorgedagen tisha b'av, då antalet besökande judar till Tempelberget vanligen ökar. För att undvika spänningar förbjöd polis judiska besök på platsen, men palestinier som befarade att judar ändå skulle släppas in inledde protester, vilka ledde till sammandrabbningar med polis.

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif som araber kallar det, är heligt för både muslimer och judar. Dess status är en av de känsligaste frågorna i konflikten i Mellanöstern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons