Annons

Frusen flyttfågel ska söderut – med bil

En frusen rördrom har hittats alldeles för långt norrut för den här årstiden.
Gunnar Johansson hittade den sällsynta fågeln i sin trädgård några mil norr om Luleå.
Natur • Publicerad 6 december 2017
Flyttfåglar. Arkivbild.
Flyttfåglar. Arkivbild.Foto: Stefan Sauer

Han tänkte vid första anblicken att det kunde vara en katt, men efter att ha sett att det var en ovanlig fågel kontaktade han Susanne Backe på länsstyrelsen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Hon kunde efter att ha sett en bild fastställa att det oväntade besöket var en rördrom som oftast håller till längre söderut i Europa vid den här årstiden.

Annons

Det är första gången en rördrom har hittats så här långt norrut under vintern.

– Det finns ju ingen mat för rördrommen här. De fiskar oftast i grunda sjöar med mycket vegetation. Här har det ju varit isbelagt ett tag, så den måste ha kommit ganska nyligen, säger Susanne Backe.

Fågeln har fått tillfälligt boende i en hundbur hemma hos Gunnar Johansson. Där har den piggnat till efter att ha blivit uppvärmd och fått äta strömming. Nu behöver fågeln skjuts till Stockholm för att återhämta sig där. Sedan ska den släppas fri längre söderut.

Polisen söker en biltransport till fågeln. Rördrommen kan inte åka tåg, som blir för stressigt, och inte flyg eftersom flygbolagen inte tar emot vilda djur.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons