Sport

Så slutar toppstriden i division 1 södra

Oskarshamn/Lund/Helsingborg/Tvååker Artikeln publicerades
Får OAIK:s Eric Persson anledning att jubla? Hans namne på Helsingborgs Dagblad tippar slutet på division ett södra.
Får OAIK:s Eric Persson anledning att jubla? Hans namne på Helsingborgs Dagblad tippar slutet på division ett södra.

Toppstriden i division 1 innehåller mycket dramatik.

Fotbollstyckaren Eric Persson på Helsingborgs Dagblad tror att OAIK tar kvalplatsen.

– En uppryckning krävs, men innan förra omgången sa jag att de blir tvåa.

Oskarshamns AIK:s form har svajat den sista tiden och närmast kommer laget från en förlust mot Åtvidaberg förra torsdagen. Men OAIK har haft tur, samtidigt som de själva tappat poäng har också deras värsta konkurrenter gjort det.

 

Sonny Karlsson och hans Oskarshamns AIK jagar en kvalplats till superettan.
Foto: Jesper Hallberg
Sonny Karlsson och hans Oskarshamns AIK jagar en kvalplats till superettan.

Efter 25 omgångar i division 1 södra parkerar OAIK på fjärde plats i tabellen med 44 inspelade poäng. Ett pinnhål ovanför ligger Torn med 45 inspelade poäng och på andraplatsen, 13 poäng bakom seriesuveränen Mjällby, ligger något oväntat Eskilsminne som smugit sig med i toppen av tabellen.

 

 

Eric Persson på Helsingborgs Dagblad har under många år följt division 1-fotbollen. Sporten har bett honom sia om framtiden.

Helsingborg Dagblads Eric Persson siar om avslutningen i division 1 södra.
Foto: Britt-Mari Olsson
Helsingborg Dagblads Eric Persson siar om avslutningen i division 1 södra.

– Ruggigt nervkittlande! Vi måste förbereda oss för att det här blir en riktig rysare hela vägen in till slutsignalen ljuder den 10 november. Spelschemat är intressant, Oskarshamn möter Eskilsminne i omgång 28 och Torn och Tvååker ställs mot varandra helgen därpå. Formstarka Skövde, som har varit gigantiska efter tränarbytet, ställs härnäst mot Oskarshamn, Torn och Tvååker – snacka om att de, i sin jakt på nytt kontrakt, kan påverka toppstriden. Sedan ser Ljungskile ruggigt starka ut. Ska vi räkna bort dem? Det är inte omöjligt att de blandar sig in i den här jakten, säger Eric Persson och fortsätter:

Fakta

Skövde AIK–Oskarshamns AIK

Var: Södermalms IP, Skövde.

När: Lördag, 16.00.

Läget i laget: Nyckelspelaren Johan Niklasson har i dagarna blivit pappa för andra gången och är ett stort frågetecken. Dessutom har Bun-Dawda Sowe varit magsjuk och kommer med stor sannolikhet att stanna hemma i Oskarshamn. Emil Dolk är avstängd efter tre gula kort. Därmed blir det flera ändringar i backlinjen.

Se matchen live på OT.se. Sändningen startar 15.55.

Visa mer...

– Varför det har blivit som det har blivit? Svårt att svara på, du ska inte tro att jag är någon fotbollsprofessor. Men vi ser ett tydligt mönster: förutom Oskarshamn är det nykomlingar som jagar den där kvalplatsen. Och inte nog med det: Eskilsminne, Torn och Tvååker är alla ”jobbiga” lag som först och främst prioriterar försvarsspelet, de gör det så kompakt att det knappt går att få in ett A4-papper mellan lagdelarna. Och där framme har de vassa omställningsspelare, inte minst Eskilsminne vars forwards Robin Hofsö och Emil Åberg har gjort 16 mål vardera. Det är ett galet facit.

Fakta

Lagen som slåss om kvalplatsen

2. Eskilsminne IF

Kommentar:

Har som nykomling smugit med i toppen och är ett lag som många inte alls tänkt på. I laget finns Robin Hofsö och Emil Åberg som tillsammans gjort 32 mål tillsammans. Det lag som har bäst form. Har tagit 16 poäng de sju senaste matcherna. Tränas av förre utlandsproffset Martin Pringle.

Återstående matcher:

Ljungskile SK (H), Kristianstads FC (B), Oskarshamns AIK (H), FK Karlskrona (B), Mjällby AIF (H).

3. Torns IF

Kommentar:

Ännu ett lag som är nykomlingar. Har gjort en imponerande säsong, men känslan har varit att de inte kommer att orka. Något som visat sig stämma, åtminstone någorlunda. De senaste sju matcherna har laget endast tagit fem poäng.

Återstående matcher:

Husqvarna FF (H), Skövde AIK (B), Åtvidabergs FF (H), Tvååkers IF (B), FK Karlskrona (H).

4. Oskarshamns AIK

Kommentar:

Har funnits med i toppen av tabellen under hela säsongen. Tog en hyperviktig seger mot Torn för ett par veckor sedan, men formen är svag. Endast nio poäng på de sju senaste. Behöver spotta upp sig rejält för att knipa kvalplatsen.

Återstående matcher:

Skövde AIK (B), Grebbestads IF (H), Eskilsminne IF (B), Ängelholms FF (H), Oddevold (B).

5. Tvååkers IF

Kommentar:

Ett lag som Oskarshamns AIK haft det väldigt svårt mot. Bägge matcherna under säsongen har resulterat i förlust. Har precis som Torn och OAIK en ganska svajig form. Tränas av förre HIF-profilen Mattias Lindström.

Återstående matcher:

Grebbestads IF (H), Utsiktens BK (B), Skövde AIK (H), Torns IF (H), Ängelholms FF (B).

Visa mer...

Vad är din syn på Oskarshamns AIK?

– Inför säsongen hade jag dem som fyra i mitt tips, jag trodde verkligen på toppstrid men blev inte lika övertygad när Peiman Eliassi gick sönder. William Kvist, som kommer från mitt bevakningsområde, är en i grunden skicklig fotbollsspelare men det var svårt att veta var han stod. Hans vår blev fantastisk och det tog inte lång tid förrän jag hade glömt Eliassis skada. Jag tycker att det är ett spännande lag som ska vara i toppen, de kraven kan vi ställa med den truppen och de faciliteterna. Men av det lilla jag har sett de senaste veckorna ska de nog vara glada över att de inte har blivit fullkomligt nollat. En uppryckning krävs, men innan förra omgången sa jag att de blir tvåa och det får jag stå fast vid. Det luktar målskillnadsaffär.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.