Annons

Så maxar du julledigheten och har råd med den

Julen ligger mycket fördelaktigt i år för den som gillar att vara ledig. Tar man ledigt fem dagar får man en 16 dagar lång semester. Men den långa ledigheten kan svida i plånboken varnar familjeekonomen.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2018
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Julen är en ekonomisk fälla om man inte planerar för den och det kan rinna extra mycket pengar mellan fingrarna när den blir längre än vanligt, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Anledningen till att de flesta har möjlighet att ta en extra lång semester i år är att både julafton och nyårsafton infaller på måndagar.

Annons

Men det kostar att vara ledig.

– Precis som på sommarsemestern kan det betyda högre kostnader att vara ledig. Man blir ofta uttråkad och vill göra saker, säger Sharon Lavie.

Kanske vill man hitta på saker med familjen, gå på julmarknad, mellandagsrea, resa bort till varmare länder eller återvända hem till födelseorten.

– Blir julhelgen utsträckt så kan den långa ledigheten göra att man kostar på sig saker eller åker hem till familjen och passar på att stanna extra länge, säger Sharon Lavie.

Men det finns saker du kan göra så att det inte blir så dyrt.

– Ska man vara ledig ska man försöka portionera ut sina utgifter redan nu om det går. Jag har några vänner som redan börjat handla julklappar till exempel, säger Sharon Lavie.

Alla kan förstås inte vara lediga. Inom till exempel handeln kan det bli svårt, eftersom julen och mellandagsrean är en av de största handelstiderna på året.

– Att man kan ta ledigt de här klämdagarna förutsätter att man kommit överens med sin arbetsgivare. Det blir inte så automatiskt för att man vill, påminner Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Å andra sidan kan de många röda dagarna ge en extra slant i plånboken för den som passar på att arbeta.

– För dem som har möjlighet att ta jourpass till exempel kan det bli ett rejält tillskott i kassan, för det är ganska högt betalda helger, säger Sharon Lavie.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons