Annons

S vill se krafttag mot vardagskemikalier

Politik • Publicerad 17 maj 2019
Margot Wallström. Arkivbild.
Margot Wallström. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna vill se hårdare tag mot kemikalier i vardagen. Under den kommande mandatperioden vill partiet se att EU:s kemikalielagstiftning Reach skärps och att man tar krafttag mot hormonstörande ämnen.

– Parisavtalet visar att världens länder kan nå resultat om vi jobbar tillsammans. Nu vill vi också se en internationell expertpanel om kemikalier. Det är inget nytt, men hög tid att vi driver det här i EU, säger utrikesminister Margot Wallström vid en pressträff.

2003 lät hon som EU:s miljökommissionär testa sig för kemikalier och resultatet visade att hon hade 28 olika kemikalier i blodet, bland dem DDT. På pressträffen tog hon tillsammans med EU-parlamentarikern Jytte Guteland ett nytt blodprov för att undersöka vad som hänt sedan dess. Resultatet väntas vara klart tidigast till midsommar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons