Annons

Rysk-svenska anklagelser om spionflyg

Ryssland och Sverige beskyller varandra för gränsöverträdelser, eller potentiella sådana, med militärflyg.
Men medan svenskt flyg rör sig på internationellt luftrum kränkte ryssarna nyligen Sveriges gräns, uppger svenska Försvarsmakten.
Försvar • Publicerad 24 januari 2019

Ryska statsstödda medier rapporterar på torsdagen att svenskt spionflyg genskjutits av ett jaktplan av typen SU-27 från det ryska flygvapnet.

Det svenska Gulfstreamplanet flög enligt ryska försvarsdepartementet över Östersjön, oklart var och när, i neutral zon mot den ryska gränsen utan transpondern påslagen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Tass och tv-kanalen Russia Today. När jaktplanet "på säkert avstånd" mötte upp den "potentiella inkräktaren" avvek denne från sin kurs enligt rapporteringen.

Annons

Ryska medier publicerar också en film som påstås visa incidenten.

Försvarsmakten säger sig inte veta vilken händelse som avses, men tonar ner fenomenet.

– Det är många länder som flyger över Östersjön och det innebär ju också att vi ofta identifierar varandra, säger pressekreterare Jesper Tengroth.

Sverige håller sig till internationellt luftrum, påpekar han.

Tengroth vill inte svara på anklagelsen om att transpondern var avslagen.

– Vi vill inte gå in på tekniska detaljer om specifika flygningar, men generellt sett kan man säga att om vi inte använder alla tillgängliga system under en hel flygning så finns det goda skäl för det. I sådana fall vidtar vi alltid andra flygsäkerhetsåtgärder.

Han vill inte svara på om avsikten i så fall är att inte bli upptäckt.

Anklagelserna mot Sverige kommer redan dagen efter att Försvarsmakten rapporterat om en rysk kränkning.

Försvarsmakten meddelade i onsdags att ryskt stridsflyg kränkt svenskt luftrum utanför Blekinge en kort stund i lördags. Ett spaningsplan av typen IL-20 åtföljdes enligt Försvarsmakten av två jaktplan av samma modell, SU-27, som i den ryska rapporteringen.

– Det var däremot en överträdelse. Det är grundläggande att man respekterar andra länders territorium, och att man inte beträder det utan tillstånd, vare sig det är i luften. Därför har vi anmält händelsen, säger Tengroth.

Annons

Senast ett ryskt flygplan flög i svenskt luftrum utan tillstånd var i oktober 2017 enligt Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons