Annons

Regissör tilldelas Gyllende Fjädern

Regissören Maja Salomonsson ”regisserade” sina gosedjur hemma i Kalmar när hon var liten. Nu regisserar hon på Riksteatern och får Barometern-OT:s kulturstipendium Gyllene Fjädern.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012
Regissören Maja Salomonsson får Barometerns och Oskarshamns-Tidningens kulturstipendium Gyllene Fjädern.
Regissören Maja Salomonsson får Barometerns och Oskarshamns-Tidningens kulturstipendium Gyllene Fjädern.Foto: Bea Tigerhielm

Att Maja Salomonsson skulle ägna sig åt teater var ingen självklarhet, trots att hon mer eller mindre är uppvuxen på Byteatern i Kalmar där hennes mamma Eva Hermansson arbetar.

– Jag hade förmånen att se mycket bra teater på Byteatern när jag var liten.

Annons

Maja Salomonsson varvar teater och radio.

– Jag vill vara i båda världarna. Jag gillar att jobba med radio, där jag är ensam och kan arbeta mer dokumentärt. Teatern är fiktiv och innebär stora grupprocesser, det är roligt men kan också vara väldigt slitigt.

Hon är mycket förtjust i radiomediet, ”där lyssnaren får skapa sina egna bilder”.

– Man kommer väldigt nära med radio, närmare än med tv. Det är ­också i radio som mycket av fördjupningar och analyser sker.

Även inom teatern arbetar Maja Salomonsson gärna med ljudkonst. I våras gjorde hon en experimentell soundwalk på Dramaten.

– Ljudet är mediet som talar direkt till vårt undermedvetna.

Det kan vara frigörande, när man inte ser.

Teatern tycker hon är spännande genom att den är både känslomässig och intellektuell och bygger på många olika konstformer.

– Den är också ett möte här och nu. Det finns inte så många såna direkta möten mellan människor idag.

Läs hela intervjun i dagens papperstidning.

Motivering:

Maja Salomonsson har i sitt arbete som regissör och radiomakare utvecklat båda radio- och scenspråket. Med humor och allvar belyser och analyserar hon samtiden och ställer angelägna frågor om människors liv här och nu.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons