Annons
- Husgudar, säger Jack Ränge. Ja, det skulle vara efterkrigstiden danska
arkitekter.
Nyheter • Publicerad 9 november 2002
Inredningsarkitekten Jack Ränge har skänkt skisser och stolmodeller till Arkiv för Svensk formgivning vid Kalmar konstmuseum.
Foto: Sonja Palm
Inredningsarkitekten Jack Ränge har skänkt skisser och stolmodeller till Arkiv för Svensk formgivning vid Kalmar konstmuseum. Foto: Sonja PalmFoto: 

- Världsberömda Hans J Wegner och Kaare Klint. De kom efter kriget och föreläste på Nationalmuseum i Stockholm. Vi som var unga och nyutbildade slukade varje ord. Även om danskan var svår.

Jack Ränge bekänner sig till samma tankar som dessa danskar. En stol skall vara bekväm, funktionell och smita in i sin miljö.

Annons

I mer än 40 år har Jack Ränge, född 1917, ritat funktionella stolar, hopfällbara bord och inredningar för offentliga miljöer.

Han specialinredde i Byggnadsstyrelsen regi första och andra kammaren i samband med FN:s miljökonferens i Stockholm 1971, ansvarade för den stora Sverigeutställningen i Moskva 1977 och har ritat inredningar till Sida, Electrolux, Asea, Atlas-Copco, Billerud, och Telestyrelsen. Därtill stolar till mängder av restauranger. Listan är lika lång som hans yrkesverksamma liv.

Under alla sina yrkesverksamma år har han ritat stolar med grund i ett kunnande som bygger på hantverkspraktiken i faderns tapetserarverkstad i Stockholm under tidigt 1930-tal. Då gick Jack Ränge också kvällstid på Tekniska skolan och fortsatte sedan i slutet av 1930-talet på Konstfack och på Tekniska högskolans arkitekturlinje.

Nu radar hans stolar upp sig i modell och fullskala på Kalmar konstmuseum. De viktiga men anonyma konferensmiljöernas tysta aktörer.

- Det här är min största beställning. En karmstol med stoppning från 1965 för Växjö stadshotell. Den här böjträstolen Kaiser från mitten av 1960-talet är fortfarande i produktion.

Jack Ränge har varit sin uppfattning trogen. Stolar skall vara bekväma och formgivna utan effektsökeri. Dagens tillkonstrade formgivning har han inte mycket till övers för, särskilt inte för trenden med stolar som ser ut som de rusar genom rummet.

- I flock, säger han med skärpa.

Tog inte patent

Jack Ränge fick känslan för de klassiska formerna med sig från faderns verkstad. Han tecknade av och mätte upp de vackra stilmöblerna.

I dag är hans egen stil klassisk. Stolar i bok, björk, eller stålrör. Han är också pappa till den geniala knäppfunktion som gör att benen i ett fällbart bord inte halkar ur hållaren och viker sig.

Annons

- En idé jag inte tog patent på som nu är en självklarhet.

Då och då under årens lopp har Jack Ränge lämnat den offentliga miljöns strama formgivning för utflykter i ett mer personligt formspråk. Fällstolen, liten och kompakt från 1952 först i rödbok eller björk med segelduk eller smärting i sitsen, återkommer i ny variant på 1960-talet för att 1990 landa i Kangaroo, fällstol med pall i teak och linne. Stolen står för sig själv när den fälls ihop och pallen den stoppar man helt sonika i den påse som bildas av sitsen när stolen fälls ihop.

In på nästa år

Numera finns Jack Ränges stolar i modell. På 1990-talet fick han tid och lust att bygga ett par av dem i skala 1:5. Nu visas de - dessa fyrbenta vänner - på konstmuseet. En dockskåpsdröm för den som minns ett dockskåp.

Utställningen Fyrfota vänner - stolar, skisser och modeller av Jack Ränge, pågår till den 26 januari 2003.

Gunilla Petri

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons