Annons

Angrepp mot oljeföretag i Irak

Irak • Publicerad 19 juni 2019
Ett oljefält nära irakiska Basra, drygt 50 mil sydost om huvudstaden Bagdad. Arkivbild från 2017.
Ett oljefält nära irakiska Basra, drygt 50 mil sydost om huvudstaden Bagdad. Arkivbild från 2017.Foto: Nabil al-Jurani/AP/TT

En raketdriven projektil har slagit ner i en bas för flera globala oljebolag väster om Basra i södra Irak. Minst tre irakiska arbetare har skadats, enligt lokal polis som uppger att det rör sig om en så kallad Katjusja-raket som är vanlig i Mellanöstern.

Området hyser flera stora oljebolag och deras arbetare, däribland amerikanska Exxon Mobil och nederländska Royal Dutch Shell PLC. Enligt en säkerhetskälla evakuerar Exxon 21 utländska medarbetare till Dubai med omedelbar verkan. Företaget evakuerade även personal i förra månaden, sedan USA hänvisat till påstådda ospecificerade hot från Iran.

Annons

Ingen har tagit på sig onsdagens attack, som kom dagarna efter två andra angrepp mot baser med amerikansk militär i Irak.

Oljeproduktionen och exporten ska inte ha påverkats.

Det politiska och militära läget mellan Iran och USA och dess allierade har blivit allt mera spänt under senare tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons