Annons

Prinsessan heter Estelle

Den nyfödda tronarvingen ska heta Estelle Silvia Ewa Mary och hon blir hertiginna av Östergötland.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2012
Prins Carl Philip och kung Carl Gustaf meddelar att den nyfödda prinsessan ska heta Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland vid en konselj med regeringen på Stockholms slott.
Prins Carl Philip och kung Carl Gustaf meddelar att den nyfödda prinsessan ska heta Estelle Silvia Ewa Mary och är hertiginna av Östergötland vid en konselj med regeringen på Stockholms slott.Foto: Scanpix
Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Prinsessan på väg hem till Haga slott från Karolinska sjukhuset.
Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Prinsessan på väg hem till Haga slott från Karolinska sjukhuset.Foto: Kungahuset.se

Kungen berättar också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.

- Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta, sade kungen och avslutade med att bjuda in regeringen på lunch.

Annons

Svante Lindqvist, riksmarsalk, berättar om förmiddagens vittnesbekräftelse:

- Överhovmästarinnan hämtade och bar fram den lilla prinsessan så vi fick se henne.

Han berättade också om namnet Estelle. Det är ett franskt namn och betyder stjärna och i dag tämligen ovanligt i Sverige. Bara 1 000 kvinnor bär det i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att vi har en drottning-era att se fram emot.

- Vi är också här för att uppleva monarkins fortlevnad, säger Reinfeldt.

- Vi har också sett hur mycket svenska folket uppskattar kronprinsessparet, och det här är förhoppningsvis en glädje som vi kan dela tillsammans med dem, fortsätter han.

Han berättar att både prins Daniel och kronprinsessan var med vid vittnesbekräftelsen.

- Vi kunde lyckönska båda två, säger statsministern.

Hertig och hertiginna

Titeln hertig inrättades av Birger jarl på 1260-talet och ersatte jarl. Den förste hertigen var hans son Magnus Birgersson som förlänades landskapet Södermanland.

Sedan 1772 är hertig och hertiginna bara en hederstitel utan rätt till inkomster från eller besittningar i ett landskap. Den ges till kungahusets prinsar och, från 1980, prinsessor som är arvsberättigade till den svenska tronen eller gifta med någon som är det.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är hertiginna respektive hertig av Västergötland, prins Carl Philip är hertig av Värmland, prinsessan Madeleine hertiginna av Hälsingland och Gästrikland och prinsessan Lilian är hertiginna av Halland.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons