Polska konvojen på plats vid bränderna

Bränder Artikeln publicerades

På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län.

– De har kommit fram hit och varit ute i terräng och rekat, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, till TT under natten.

Den polska enheten, som färdats genom landet från skånska Trelleborg sedan lördagsförmiddagen och mötts av hejarop från folk på vägen, kommer att stanna i Sverige i en vecka till att börja med.

Branden norr om Trängslet i Dalarna överraskade något under söndagskvällen, och det brann kraftigt

– Normalt sett vid den här tiden brukar det vara lugnt och stilla. Den här branden är fortfarande nyckfull och lever sitt eget liv säger Johan Szymanski, räddningsledare i Trängslet till P4 Dalarna på söndagskvällen.

En grupp brandmän blev inringade av rök och hamnade framför brandfronten i närheten av Trängslet under söndagen. De fick räddas med helikopter, rapporterar Sveriges Radio.

– Som tur är så har vi ju förberett evakueringsplaner. Och dem fick vi verkställa naturligtvis. Ingen kom till skada, de fungerade. Men det är klart att man är orolig innan man får beskedet att det har fungerat och att det har gått bra, säger Johan Szymanski.

Bränderna har pågått i cirka en vecka och 25 000 hektar skog i Sverige brinner just nu. Det är betydligt mer än vid katastrofbranden i Västmanland för fyra år sedan.

De fyra stora bränderna har en total areal på 200 kvadratkilometer, medan de mindre bränderna omfattar 50 kvadratkilometer. Som jämförelse är Stockholms kommun 187 kvadratkilometer stor.