Över 70 byar evakueras efter regnen i Iran

Iran (TT-Reuters-AFP) Artikeln publicerades
Bybor i Chenan i nordvästra Iran vid byggnader som raserats av översvämningarna.
Foto: Shahram Naemvand/AP/Irna/TT
Bybor i Chenan i nordvästra Iran vid byggnader som raserats av översvämningarna.

Risken för nya översvämningar har fått iranska myndigheter att beordra evakuering av över 70 byar i provinsen Khuzestan i sydväst, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Militära styrkor, bland dem revolutionsgardet, förstärker samtidigt räddningsinsatserna.

Ström och telekommunikation har slagits ut i drabbade områden, vägar har spolats iväg och människor väntar på hustaken för att få hjälp, enligt Irna.

Minst 47 människor har omkommit till följd av översvämningar, efter de kraftigaste regnen i landet på årtionden. Av 31 provinser är 26 drabbade och undantagstillstånd har utlysts på flera håll sedan regnen började den 19 mars.

Tyskland och Storbritannien har erbjudit humanitär hjälp till Iran, bland annat 40 båtar.

Också Syrien har drabbats av kraftiga översvämningar. Över 40 000 flyktingar har fått se sina läger översvämmade de senaste tre dagarna, enligt FN. I provinsen Idlib i nordväst har 14 flyktingläger drabbats, och organisationen Vita hjälmarna beskriver situationen som katastrofal.

I Aleppo har vattnet förstört flyktingtält och ett landsortssjukhus har tvingats stänga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.