Marcus Oscarsson prickade rätt i prognosen två månader i förväg

Kalmar Artikeln publicerades

I november skrev Marcus Oscarsson en kommentar i Barometern där han spådde en lösning på regeringsfrågan. Han siade redan då om S-C-L-MP-samverkan. En spådom som på onsdagen blev verklighet.

Han formulerade processen som då väntade i fyra steg: statsministeromröstning om Ulf Kristersson (M), följt av motsvarande om Stefan Löfven (S). Efter det skulle Annie Lööf (C) bli sonderingsperson och i steg tre skulle Stefan Löfven får i uppdrag att gå till skarp omröstning och få igenom den med stöd av C och L.

Hur lyckades du pricka din prognos som du gav för över två månader sen?

– Precis som när jag tippade att Trump mot alla odds skulle vinna USA-valet lade jag mindre fokus på alla heta nutidsteorier och mer fokus på dåtiden inklusive partiernas valkampanjer och även partiledarnas personliga drivkrafter. Det var kul att pricka rätt men framförallt är jag tacksam över att i min livstid fått vara med om tidernas mest spännande svenska valrysare.

Hur ser då Marcus Oscarsson på den historiska regeringsöverenskommelsen? Barometern-OT ställde tre aktuella frågor.

Sverige får, med största sannolikhet, en ny regering på fredag. Varför behövde det ta så lång tid att komma överens?

– Inget block fick majoritet och att bryta blockpolitiken som Centern och Liberalerna nu har gjort är ett historiskt stort steg i svensk politik som inte görs över en natt, förklarar Marcus Oscarsson

Här kan du läsa hela Marcus Oscarssons prognos från november.

Tror du att S-MP-C-L-överenskommelsen kommer att hålla under hela mandatperioden?

– Att partierna investerat så mycket förtroende i överenskommelsen talar för att den kommer att hålla längre än vad många tror. Samtidigt är sannolikheten för turbulens större än vanligt vilket bäddar för en jättespännande mandatperiod.

Vilka frågor är den nya regeringens viktigaste att snabbt komma till skott med?

– Minskad brottslighet och minskad långtidsarbetslöshet blir två fokusfrågor. Januariöverenskommelsen talar även för bättre villkor för småföretagen, sänkta skatter för både företag och vanliga inkomsttagare samt klimatsatsningar, förklarar Marcus Oscarsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.