Nytt världsrekord för kvinnor

Rwanda Artikeln publicerades
Bild på Rwandas utrikesminister  Louise Mushikiwabo. Arkivbild.
Foto: AHMED OULD MOHAMED OULD ELHADJ
Bild på Rwandas utrikesminister Louise Mushikiwabo. Arkivbild.

Rwanda sätter nytt världsrekord i andelen kvinnor i parlamentet – det blir kvinnor på drygt två av tre platser i det nya underhuset efter måndagens val, rapporterar tidningen The New Times i Kigali.

Redan tidigare hade det afrikanska landet högre andel kvinnor i toppolitiken än något annat land, men andelen stiger ytterligare efter parlamentsvalet.

Fler män än kvinnor föll offer för folkmordet, och sedan dess är Rwanda omtalat för många kvinnliga ledare. Landets grundlag från 2003 stadgar att 24 av underhusets platser är vikta för kvinnor som väljs av kommittéer i provinserna. Två väljs av ungdomar och en av handikapporganisationer, vilket lämnar 53 platser till det allmänna val som nu hållits.

Valet innebär också att president Paul Kagames parti FPR och dess allierade behåller ett starkt grepp om makten. De tar i stort sett alla de 53 platserna i valet, enligt preliminära siffror.

Men de som uttryckt farhågor kring Kagames auktoritära drag finner hopp i att miljöpartiet DGPR för första gången nu kommer in i parlamentet, med 2 platser.

– Det är ett tecken på att Rwanda öppnar upp det politiska spektrat, säger DGPR-ledaren Frank Habineza enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta

Högst andel kvinnor i parlamenten

Rwanda har i särklass högst andel kvinnor i sitt parlament. Sverige är enda nordiska land på topp tio (Finland är nummer 11, Norge 13, Island 20, Danmark 24). I länder med tvåkammarparlament gäller andelen underhuset.

1. Rwanda 67,5 procent

2. Kuba 53,2 procent

3. Bolivia 53,1 procent

4. Grenada 46,7 procent

5. Namibia 46,2 procent

6. Nicaragua 45,7 procent

7. Costa Rica 45,6 procent

8. Sverige 43,6 procent

9. Mexiko 42,6 procent

10. Sydafrika 42,4 procent

Källa: ipu.org

Visa mer...