Annons

Nybroföretagare döms till fängelse för miljonsvindleri

Företagaren från Nybro som bokförde falska fakturor för miljontals kronor döms till fängelse.
Han meddelas även näringsförbud i sju år.
Nybro • Publicerad 13 september 2019

Det var 2018 som Skatteverket beslutade om en revision av bolaget med anledning av att bolaget hade begärt avdrag för ingående mervärdesskatt med stora belopp.

Vid en närmare granskning kunde Skatteverket konstatera att det hade upprättats 39 fakturor på sammanlagt drygt tre miljoner kronor som aldrig betalades. Det hade även bokförts ett stort antal inköp som var påhittade och/eller inte hade med rörelsen att göra. Totalt hade företaget bokfört kostnader på totalt 7,5 miljoner kronor samtidigt som försäljningen uppgick till 35 000 kronor. Skatteverkets samlade bedömning var att alla fakturor som hade bokförts inte var äkta utan antingen påhittade eller rörelsefrämmande.

Annons

Utredningen visade också att företaget har lämnat felaktiga uppgifter i skattedeklarationer vid åtta tidpunkter.

Den 41-årige mannen drev bolaget ihop med en kollega och de har i förhör skyllt på varandra när det gäller felaktigheterna. Men Skatteverkets bedömning, som stärks av andra vittnesmål, är att det är 41-åringen som har varit bolagets huvudman när det gäller driften. Han bedöms därmed vara ansvarig för den felaktiga bokföringen och de oriktiga skattedeklarationerna.

Den 41-årige företagaren dömdes så sent som i april till skyddstillsyn för bedrägeri. Frivården konstaterar att skyddstillsynen inte alls har fungerat eftersom 41-åringen inte medverkat i de planerade insatserna.

Tingsrätten menar att brotten 41-åringen döms för har så högt straffvärde att bara fängelse kan komma ifråga. Mannen döms till två års fängelse för grovt bokföringsbrott, penningtvättsbrott, grovt penningtvättsbrott, bedrägeri, grovt bedrägeri och grovt skattebrott.

41-åringen får även näringsförbud i sju år från det att domen vinner laga kraft.

41-åringens kollega dömdes tidigare till villkorlig dom och 60 dagsböter på totalt 6 000 kronor.

LÄS MER:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons