Annons

Nu ska läget klarna – V ska sätta ner foten

Mer än fyra månader av oklarhet, förvirring och spekulationer – men i dag kan det faktiskt klarna.
Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska mötas och partiet kan antingen fälla eller passivt släppa igenom regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.
Politik (TT) • Publicerad 14 januari 2019
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ända sedan valet den 9 september har det i stort sett varit klart att det blir S-ledaren Stefan Löfven eller M:s Ulf Kristersson som ska leda nästa regering om det inte går till extraval. Men väldigt mycket i övrigt kring möjliga och omöjliga samarbeten och mandatflirtar har varit uppkastat i luften. Det har fortsatt att sväva där – men sedan C och L i helgen slutligen beslutat sig för att stödja Löfven kan det vara dags för landning.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse. Enligt uppgift till TT lutade det inför ett möte med V:s partistyrelse på söndagskvällen åt ett nej. Och om V aktivt röstar nej i omröstningen i riksdagen på onsdag faller hela korthuset.

Annons

På måndagen ska riksdagsgruppen träffas. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter riksdagens talman Andreas Norlén klockan 11.40.

Vänsterpartiet i Malmö har dock redan bestämt sig och gett besked om sin inställning. På sin hemsida skriver V i Malmö att de enhälligt beslutat att i frågan om statsministeromröstningen stödja att Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska rösta nej till Stefan Löfven.

"Den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP är ett rent högerpolitiskt projekt", skriver V Malmö på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons