Annons

Nu flanerar familjer i Bagdads Gröna zon

Nära tre mil betongmurar och otaliga vägkontroller har rivits. Den under krigsåren så hårt bevakade Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad är nu öppen för allmänheten.
Irak • Publicerad 23 juni 2019
Irakiska säkerhetsstyrkor plockar bort betongmurar från den så kallade Gröna zonen i huvudstaden Bagdad.
Irakiska säkerhetsstyrkor plockar bort betongmurar från den så kallade Gröna zonen i huvudstaden Bagdad.Foto: Ali Abdul Hassan/AP/TT

I det drygt tio kvadratkilometer stora området invid floden Tigris ligger bland annat regeringsbyggnader, FN-kontor och USA:s och Storbritanniens ambassader – och tidigare även den forne diktatorn Saddam Husseins palats.

Alltsedan USA:s invasion av Irak 2003 har Gröna zonen varit kraftigt befäst och otillgänglig för irakier utan särskilt passerkort. Tjocka barriärer, så kallade t-murar, tänkta att skydda mot presumtiva bilbomber och andra attacker har omgärdat området.

Annons

Men nu ses irakiska familjer på kvällspromenad i de vackra parkerna.

– Det känns som att Bagdad är större än tidigare, säger 25-årige Atheir Assem efter att för första gången kört in i Gröna zonen, enligt tidningen .

Många i hans generation har aldrig tidigare besökt området.

Att öppna Gröna zonen, som tidigare setts som en symbol för USA:s ockupation, var ett vallöfte från Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi som tillträdde i fjol. De senaste månaderna har över 18 000 t-murar, varav 14 000 i Gröna zonen, tagits bort. Hela 600 tidigare avstängda gator har öppnats, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Irak åtnjuter i nuläget relativt lugn efter decennier av konflikter och terrorgruppen IS ockupation av delar av landet.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons