Annons
Barometern.se/Kalmar

Norlandiachefer kom med ny krisplan

Mer personal, fler utevistelser och bättre dokumentation.
En ny plan ska stoppa krisen på äldreboendena Liljan och Ståthållaren.
Kalmar • Publicerad 24 maj 2017

På onsdagen mötte Norlandias Sverige-vd och regionchef politikerna i omsorgsnämnden. De presenterade en ny omfattande krisplan för de omstridda äldreboendena.

Annons

Det tog 2,5 timmar för politikerna att få svar på alla sina frågor. Både kommunens egna utredare och Norlandias chefer hade mycket att förklara.

– Norlandia uppträdde ganska professionellt jämfört med de tidigare mötena. Och handlingsplanen såg bra ut, säger omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S).

Nu är det upp till bevis, menar han.

– Det handlar om våra skall-krav och att de uppfylls. Vi tog beslut om att vi ska ha ännu mer granskning än förvaltningens förslag. Och vi tidigarelade granskningen i höst, säger han.

Omsorgsförvaltningen ska hålla koll på de två boendena under hela sommaren och rapportera till politikerna när det behövs.

Förvaltningens utredning visar att Norlandia inte uppfyllde skall-kraven på ett 15-tal punkter. Ändå valde politikerna att inte säga upp avtalet.

– Många av våra väljare har krävt att vi ska säga upp avtalet med buller och bång, säger Liselotte Ross (V).

Samtidigt ser hon en risk att ett byte av huvudman skulle öka oron bland äldre och anhöriga. Per Dahl (M) håller med.

– Det gäller att säkra omsorgstagarnas rättigheter. Men det gäller också att vi inte fattar beslut på lösa boliner, säger han.

Annons

Politikerna har uppmanat Norlandia att vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Jag utgår från att Norlandia IVO-anmäler sig själva, säger Liselotte Ross.

Har ni politiker lärt er något av det här?

– Vi har lärt oss väldigt mycket. När det till exempel handlar om trivsel och social miljö måste vi lära oss att formulera krav som är lättare att kontrollera att de uppfylls, säger Per Dahl.

Kunde man inte ha ställt minimikrav på antal personal i upphandlingen?

–Vi skulle kunna ha ställt krav på att det ska vara minst tre på varje avdelning. Men plötsligt kan det bli fler omsorgstagare med större behov på en avdelning, och då behöver man vara fler än tre. Då hade företaget kunnat hänvisa till att det stod tre i avtalet. Därför har vi kraven på kvalitet i stället, säger Michael Ländin.

Rasmus Jeppsson
Annons
Annons
Annons
Annons